Allt om räntan på SMS lån

SMS lån ränta: Högsta och lägsta räntan på marknaden

OptimalaVal.se jämför SMS lån och deras räntor för att guida dig till de bästa alternativen. Vi granskar långivare som Klara Lån, Northmill Bank och Cashbuddy för att ge en översikt över räntespannet som sträcker sig från 6 % till 39,99 %. Vi varnar även för mikrolån och akutlån utan UC, som kan ha effektiva räntor över hundra procent.

Latest update 12 March 2024

Ränta på SMS lån: Varför skillnaderna?

SMS lån, ofta små belopp med kort löptid, har högre räntor för att täcka långivarens kostnader och risker. Vi belyser varför räntan kan variera mellan 5–39,99 % och varför SMS lån generellt anses som högkostnadskrediter.

Lista 2023: OptimalaVal.se rankar SMS lån och deras räntor

Vi presenterar en uppdaterad lista över SMS lån med räntor från olika långivare. Exempelvis erbjuder Klara Lån en ränta på 6–39 %, medan Tryggkredit har en ränta på 22 % och uppåt.

Avgifter och den effektiva räntan på SMS lån

Förutom räntan påverkas den effektiva räntan av tilläggskostnader som uppläggningsavgift och aviavgift. Vi förklarar hur dessa kostnader kan bidra till en högre månadskostnad och varför det är viktigt att titta på den effektiva räntan för en korrekt jämförelse.

Innehållsförteckning

Räkneexempel för ränta på ett SMSlån – Vad kostar ett SMSlån på 5 000 kr?

Vi jämför några av marknadens mer populära val av långivare och bryter ned vad detta kostar dig i månaden. Beroende på vilken aktör du väljer ser den effektiva räntan och faktiska kostnaden för lånet väldigt olika ut, vilket du kan se i nedan tabeller:

Exempel på låneaktörer och vad SMSlån på 5 000 kr kostar:

Långivare 1: Mobillån

Antal månaderMånatlig kostnadTotal kostnadEffektiv ränta
3 månader1 812kr5 728kr139,72%
6 månader966kr6 089kr108%
12 månader545kr6 833kr89,35%

Långivare 2: Ferratum

Antal månaderMånatlig kostnadTotal kostnadEffektiv ränta
3 månader1 778kr5 334kr47,64%
6 månader932kr5 539kr47,64%
12 månader511kr6 136kr47,64%

Bildkälla: OptimalaVal.se besökte Mobillån online där vi kan bekräfta att det är en högkostnadskredit som erbjuder SMS lån med ränta över 65 % då den effektiva räntan räknas.

Innehållsförteckning

Kostnader och ränteexempel för SMS lån på 5 000 kr

OptimalaVal.se ger konkreta exempel från olika långivare, som Mobillån och Ferratum, där vi belyser månatliga kostnader, total kostnad och effektiv ränta för att hjälpa dig göra en välgrundad jämförelse.

Ränta på SMS lån: Hur räknar man ut den?

Vi förklarar enkla räkneformler och ger tips om hur du kan räkna ut den effektiva räntan på ett SMS lån. Genom att förstå dessa beräkningar kan du ta tryggare beslut när det kommer till lån.

Bildkälla: OptimalaVal.se besökte Vivus online där det framgår att de erbjuder en kontokredit ränta på 39%, fast den effektiva räntan uppgår till hela 104,5 %. Det rör sig alltså om en högkostnadskredit, ett SMS lån med högsta ränta, och det finns långt bättre alternativ på SMS lån ränta, även bland de som erbjuder direkt utbetalning till Danske Bank utan UC.

Individuell ränta och dess påverkan

Vi belyser skillnaderna mellan långivare som erbjuder samma ränta för alla och de som har individuell räntesättning. Exempelvis har Fairlo och Northmill låg ränta, men den är individuell och baseras på kreditvärdighet.

Innehållsförteckning

OptimalaVal.se rekommenderar: Alternativ till SMS lån med låg ränta

För de som söker låg ränta presenterar vi privatlån som ett förmånligt alternativ. Lendo erbjuder exempelvis privatlån med en effektiv ränta så låg som 2,99 %.

Statistik om SMS lån med låg ränta

För att hjälpa dig att välja rätt lån har vi sammanställt statistik om de 10 olika långivarna som vi recenserat.

Minsta lånebelopp1 000 kr
Max lånebelopp600 000 kr
Lägsta inkomst3 långivare utan inkomstkrav
Direktutbetalning3 långivare (30,00 %) erbjuder direktutbetalning
Utbetalning under helger/kvällar3 långivare (30,00 %) erbjuder direktutbetalning dygnet runt
Utan UC7 långivare (70,00 %) använder inte kreditupplysningar från UC
Utan BankID2 långivare (20,00 %) accepterar låntagare utan BankID
Betalningsanmärkningar7 långivare (70,00 %) accepterar betalningsanmärkningar
Låntagare under 208 långivare (80,00 %) accepterar låntagare under 20 år
Genomsnittligt frånränta23,70 %
Genomsnittligt tillränta35,00 %
Genomsnittlig uppläggningsavgift290,25 kr
Genomsnittlig administrationsavgift42,50 kr

OptimalaVal.se listar: Så tar du ett snabblån med låg ränta – steg för steg

Vi ger konkreta steg för att säkerställa att du väljer ett SMS lån med låg ränta. Från att välja långivare till att få direktutbetalning, vi vägleder dig genom hela processen.

Hur OptimalaVal.se testade och betygsatte olika SMS lån

Vi delar med oss av våra redaktionella riktlinjer och parametrar som vi utvärderar när vi rankar olika långivare. Vi fokuserar på totalkostnader, utbetalningstid, beviljandegrad, tydlighet i villkor och kundupplevelse.

Innehållsförteckning

FAQ: Vanliga frågor om SMS lån ränta

OptimalaVal.se svarar på vanliga frågor om SMS lån, som vilket lån som har lägst ränta, om det finns SMS lån utan ränta första gången, och varför SMS lån har högre ränta än andra lån.

Lagar kring räntor för snabblån: Skydd för låntagare

Vi informerar om lagkrav som påverkar långivare och deras skyldighet att uppge effektiv ränta i lånevillkoren. Vi betonar vikten av dessa lagar för att skydda låntagare från ekonomisk risk.

Klagomöjligheter: OptimalaVal.se ger råd om att klaga på en långivare

Vi förklarar hur du kan hantera problem med en långivare och ger vägledning om att klaga till Konsumentverket, Finansinspektionen eller Allmänna reklamationsnämnden om nödvändigt.

Alternativ till SMS lån med låg ränta: Privatlån som ett förmånligt val

Vi rekommenderar privatlån som ett fördelaktigt alternativ för de som söker låg ränta. Exempelvis erbjuder Lendo privatlån med en effektiv ränta så låg som 2,99 %.

OptimalaVal.se listar: Så tar du ett snabblån med låg ränta – steg för steg

Vi ger konkreta steg för att säkerställa att du väljer ett SMS lån med låg ränta. Från att välja långivare till att få direktutbetalning, vi vägleder dig genom hela processen.

Risker med SMS lån: OptimalaVal.se varnar för konsekvenserna

Vi pekar på riskerna med obetalda SMS lån, inklusive dröjsmålsränta, betalningsanmärkningar och minskad kreditvärdighet. Vi rekommenderar kontakt med kommunal skuldrådgivare för de som hamnat i skuldfällan.

Ångerrätt för SMS lån: OptimalaVal.se informerar om dina rättigheter

Vi påminner om att du har rätt att ångra ett SMS lån inom 14 dagar enligt Distans- och hemförsäljningslagen. Vi ger detaljer om processen för att ångra lånet och vad det innebär för låntagaren.

Statistik om SMS lån med låg ränta: 2023 års topp 10

OptimalaVal.se sammanställer statistik över de 10 bästa långivarna med låg ränta. Informationen inkluderar minimi- och maximibelopp, inkomstkrav, direktutbetalning och mer för att underlätta ditt val.

Hur OptimalaVal.se testade och betygsatte olika SMS lån

Vi delar med oss av våra redaktionella riktlinjer och parametrar som vi utvärderar när vi rankar olika långivare. Vi fokuserar på totalkostnader, utbetalningstid, beviljandegrad, tydlighet i villkor och kundupplevelse.