Lån för dig med många UC-förfrågningar

Om du har många UC-förfrågningar kan det vara svårare att bli beviljad lån. I den här artikeln går vi på OptimalaVal.se igenom vad du behöver tänka på för att öka din kreditvärdighet efter att du fått många kreditupplysningar hos UC. Det finns alternativ till att låna med UC om du har många förfrågningar genom att låna hos långivare som använder t.ex. Bisnode, Creditsafe eller Syna. Tänk på att många lån utan UC är snabblån och SMS-lån (även kallat mikrolån och smålån), och de är ofta högkostnadskrediter med höga räntor och avgifter.

Latest update 22 November 2023

Kan jag ta lån trots många UC-förfrågningar?

Ja, det är möjligt att låna pengar trots många förfrågningar hos UC (Upplysningscentralen AB). Antingen väljer du att låna hos en långivare som använder alternativ till UC, såsom Bisnode eller Creditsafe, eller så väljer du en långivare som accepterar många UC-förfrågningar.

Alternativ till UC

 • Bästa snabblånen med Bisnode
 • Bästa snabblånen med Creditsafe

Statistik om lån trots många UC

För att hjälpa dig att välja rätt lån har vi sammanställt statistik om de 11 olika långivarna som vi recenserat.

Minsta lånebelopp1 000 kr
Max lånebelopp600 000 kr
Lägsta inkomst3 långivare utan inkomstkrav
Direktutbetalning5 långivare (45,45 %) erbjuder direktutbetalning
Utbetalning under helger/kvällar5 långivare (45,45 %) erbjuder direktutbetalning dygnet runt
Utan UC9 långivare (81,82 %) använder inte kreditupplysningar från UC
Utan BankID3 långivare (27,27 %) accepterar låntagare utan BankID
Betalningsanmärkningar9 långivare (81,82 %) accepterar betalningsanmärkningar
Låntagare under 2010 långivare (90,91 %) accepterar låntagare under 20 år
Genomsnittligt frånränta28,18 %
Genomsnittligt tillränta38,55 %
Genomsnittlig uppläggningsavgift356,00 kr
Genomsnittlig administrationsavgift39,88 kr

Så kan du ta lån trots många förfrågningar 

Det går att låna pengar trots många förfrågningar. Här är några tips på hur du kan gå till väga för att få ett lån med många kreditupplysningar.

Ansök om lån utan UC med Bisnode eller Creditsafe 

Det finns flera lån som inte använder UC. Dessa lån gör istället sina kreditbedömningar med ett annat upplysningsföretag, som Creditsafe och Bisnode. Tumregeln är att lån över 50 000 kr behöver kreditupplysning från UC. Ett undantag är Fairlo som har lån utan UC upp till 100 000 kr.

Använd en långivare med låga krav 

Det finns långivare med låga krav gällande antal förfrågningar hos UC. Antalet förfrågningar är bara en komponent i den ekonomiska riskbedömning som långivaren gör. Andra faktorer spelar också in, som din inkomst och dina existerande skulder.

Lån med lägre krav som godkänner många UC-upplysningar är oftast dyrare än de lån som ställer högre krav på låntagaren.

Exempel på långivare som godkänner många kreditupplysningar:

 • Ferratum: Har ingen övre gräns för antal kreditupplysningar. Låna upp till 50 000 kr med Creditsafe. Effektiv ränta cirka 48,93 % men varierar. Inga övriga avgifter.
 • Sambla: Accepterar 10 – 14 kreditupplysningar. Jämför över 40 långivare samtidigt med endast en UC.
 • Everydayplus: Har ingen övre gräns för antal kreditupplysningar. Ansök om kontokredit på 1 000 – 25 000 kr med Bisnode.
 • Mobillån: Har ingen övre gräns för antal kreditupplysningar. Du kan ta ett snabblån på upp till 30 000 kr. Använder sig av Bisnode.

Lån trots många UC förfrågningar med Ferratum

OptimalaVal.se besökte Ferratums hemsida och Ferratum använder Creditsafe. Däremot med Ferratum Credit så rapporteras lånet in till UC.

Innehållsförteckning

Använd en låneförmedlare 

Om du jämför lån hos en låneförmedlare görs endast en UC som alla olika banker får ta del av. På så sätt kan du låna högre belopp än med de snabblån utan UC, och endast få en upplysning registrerad.

Exempel på låneförmedlare som endast tar en UC:

 • Sambla – Låna upp till 600 000 kr med bara 1 UC förfrågan. Ränta från 3,06%.
 • Zmarta – Låna upp till 600 000 kr med bara 1 UC förfrågan. Ränta från 2,95%.
 • Advisa – Jämför 36 långivare och låna upp till 600 000 kr med 1 UC förfrågan. Ränta från 2,95%.

Samla lån 

Om du får låna via UC AB trots att du har många kreditprövningar leder det ofta till en hög ränta. Det du istället kan göra är att ansöka om att samla lån.

Risker och nackdelar med att ta lån trots många UC-förfrågningar 

Många lån utan UC är högkostnadskrediter Räntorna är ofta höga, och det finns en risk att hamna i skuldfällan. Om du har problem med skulder kan du vända dig till din Kommunala skuldrådgivare.

Om du inte kan betala tillbaka lånet risker du att få inkassokrav och i värsta fall få ett skuldsaldo hos Kronofogden.

Situationer där det kan vara svårt att få lån med för många UC-förfrågningar 

Det finns ingen fast gräns för hur många kreditupplysningar som kan göras på en person innan alla långivare sätter ner foten och nekar nya lån. Men generellt är fler än 10 kreditupplysningar hos UC inom loppet av ett år för många, även om det finns långivare som godkänner lån med ännu fler registrerade förfrågningar.

Lån med många UC-förfrågningar senaste månaden 

Om du har flera UC-förfrågningar under samma månad så kommer långivaren med största sannolikhet att ge avslag. OptimalaVal.se tips är att vänta 30 dagar innan du ansöker om ett nytt lån.

Lån med många UC-förfrågningar senaste 12 månaderna 

Inom en tolvmånadersperiod är 10 den vanligaste gränsen för hur många UC-upplysningar som är för många. Vissa banker ger inte ut nya lån om fler än 6 kreditupplysningar gjorts det senaste året, medan andra godkänner 12 registrerade förfrågningar.

Tänk på att en förfrågan finns registrerad hos Upplysningscentralen i 12 månader. Det betyder inte att dina uppgifter nollställs en gång om året, utan att varje individuell kreditbedömning försvinner från registret när 12 månader har passerat.

Upplysning gjord avDatum
Lendo (Låneförmedlare)2022-01-03
Zmarta (Låneförmedlare)2022-01-05
Saldo (Låneförmedlare)2022-01-08
Teckna mobilabonnemang2022-01-08
Hyresvärd kontroll2022-05-08
Betalade på faktura2022-06-07
Långivare 12022-07-08
Långivare 22022-08-03
Långivare 32022-09-15
Långivare 42022-10-16
Betalade på faktura2022-11-18
Betalade på faktura2022-11-19
Långivare 52022-12-08

Exempel på en person som fått många upplysningar och försöker ta lån i December 2022. Här kan personen vänta tills 9 Januari 2023 för att ha gått från 13 till endast 9 upplysningar och därmed öka chansen att få lån trots många UC förfrågningar under 2022.

Innehållsförteckning

Hur mycket kan jag låna trots många UC-förfrågningar? 

Det finns ingen begränsning på hur mycket du kan låna. Många UC-förfrågningar ökar främst chansen till avslag och till högre ränta då din kreditvärdighet går ned.

Så här kan du göra för att undvika många UC upplysningar: 

För att förbättra din kreditvärdighet är det viktigt att undvika att onödiga förfrågningar registreras hos Upplysningscentralen. Enligt Kreditupplysningslagen (KuL) krävs inte ditt medgivande för att en kreditförfrågan ska kunna skickas in till UC. Du kan bli informerad i efterhand om att en förfrågan gjorts, men det är ditt eget ansvar att se till så att inga onödiga förfrågningar görs och registreras.

Undvik onödiga krediter och abonnemang 

Undvik att teckna nya abonnemang, ta ut nya lån och krediter. Alla sorters lån kräver nämligen att en kreditbedömning görs, och många långivare använder UC för att ta reda på ditt kreditvärde. Även mindre konsumtionslån som SMS-lån och andra snabblån kräver en individuell kreditbedömning. Om du försöker undvika att många förfrågningar registreras, är det därför viktigt att undvika onödiga lån.

Det är inte bara nya lån som kräver en kreditvärdering. Kreditkortsföretag använder också UC för upplysningar, både vid nya avtal och för gamla kunder som ansöker om att öka sin kredit. Om du till exempel har ett kreditkort med en kredit på 10 000 kr, men ansöker om att öka krediten till 50 000 kr, måste utfärdaren av kreditkortet göra en ny riskbedömning för att kunna bevilja den nya krediten.

Andra anledningar till att UC-förfrågningar uppstår 

En UC-upplysning görs vid en ekonomisk riskbedömning. Det vanligaste exemplet för när en UC-upplysning är nödvändigt är vid tillfället du skickar in en ansökan om att få låna pengar. Men eftersom kreditupplysningslagen inte bara innefattar banker och renodlade långivare kan förfrågningar skickas in till UC vid andra tillfällen också. Till exempel:

 • Du flyttar in i en hyresrätt: De flesta hyresvärdar gör en UC-förfrågan innan du får skriva under ett nytt hyresavtal. Även privata hyresvärdar kan använda UC för att se din ekonomiska rating innan du kan få ett andrahands- eller tredjehandskontrakt.
 • Du skaffar ett nytt jobb: I vissa fall behöver arbetsgivaren se över din privatekonomiska situation. En arbetsgivare får dock bara göra en kreditupplysning om det finns ett legitimt behov av att göra en ekonomisk riskbedömning, till exempel om du arbetar på bank eller som finansiell rådgivare.

Topp bästa 11 lån trots många UC-förfrågningar:

 • Ferratum
 • Klara Lån
 • Lendo
 • Flexkontot
 • ViaConto
 • Loanstep
 • Binly
 • Enklare
 • Credifi
 • Brixo
 • Lumify

Hur vet jag hur många UC-förfrågningar som gjorts? 

Om du vet om eller misstänker att du har många UC registrerade, vilket kan göra det svårare att få ett nytt lån, kan du enkelt ta reda på det. Det går nämligen att kontrollera sitt eget kreditbetyg och på så vis se antalet registrerade förfrågningar hos UC. Det kostar mellan 29-49 kr men att kontrollera sitt kreditbetyg hos UC lämnar ingen ytterligare förfrågan i registret.

Förutom att se hur många förfrågningar som gjorts kan du också ta del av hela ditt kreditbetyg, som innehåller allt från inkomstuppgifter till betalningsanmärkningar. Detta kan ge en större förståelse för hur långivare bedömer din kreditvärdighet och vad du kan göra för att förbättra ditt kredit score.

Ja, i Sverige kan du ångra ett smslån inom 14 dagar enligt Distans- och hemförsäljningslagen. Du behöver informera långivaren skriftligen och återbetala lånet plus eventuell ränta för den tid du haft det.

Ja, du kan klaga på en långivare. Du kan först försöka lösa problemet direkt med dem, och om det inte fungerar kan du vända dig till Konsumentverket, Finansinspektionen eller Allmänna reklamationsnämnden i Sverige.

Så gjorde vi på OptimalaVal.se testet Vi tittar på en mängd olika parametrar när vi jämför olika långivare. Lär mer om våra redaktionella riktlinjer här. Följande är några av parametrarna vi betygsätter med:

 • Totalkostnader såsom avgifter & ränta.
 • Utbetalningstid och snabbhet.
 • Beviljandegrad.
 • Tydlighetsanalys kring lånevillkor.
 • Kundupplevelse.
 • Andra egenskaper så som t.ex. betalningsfria månader.

Hur många UC-förfrågningar räknas som för många? 

10 förfrågningar på ett år är vanligtvis för många. Men det finns ingen fast regel, vissa banker godkänner 12 medan andra säger stopp vid 6 förfrågningar inom en tolvmånadersperiod.

Innehållsförteckning

Vanliga frågor och svar

Är det dyrare att låna med många förfrågningar? 

Ja, det är vanligtvis dyrare att låna med många förfrågningar, eftersom det ökar din uppfattade risk som låntagare.

Kan jag få ett bolån med många UC? 

Ja, du kan få ett bolån med många UC-förfrågningar, men det kan vara dyrare och inte alla banker accepterar detta.

Kan jag ta ett snabblån med många UC-förfrågningar? 

Ja, du kan ta ett snabblån med många UC-förfrågningar, men det är oftast dyrare än lån med färre förfrågningar.

Hur länge syns UC-förfrågningar i registret?

UC-förfrågningar syns i registret i 12 månader.

Vilka alternativ finns om jag inte kan få lån med många UC-förfrågningar? 

Om du inte kan få lån med många UC-förfrågningar kan du försöka förbättra din ekonomiska situation, vänta tills antalet förfrågningar minskar eller undersöka alternativa långivare som inte använder UC.

Går det att få lån med många UC och betalningsanmärkningar? 

Ja, det går att få lån med många UC-förfrågningar och betalningsanmärkningar, men det kan bli dyrare och kräva mer noggrannhet i din ansökan.

Kan jag ta ett privatlån med många UC-förfrågningar? 

Ja, du kan ta ett privatlån med många UC-förfrågningar, men det kan påverka lånevillkoren.

Hur påverkar många UC-förfrågningar min kreditvärdighet?

Många UC-förfrågningar kan påverka din kreditvärdighet negativt och göra det svårare att få lån med bra villkor.

Kan jag ta flera lån samtidigt med många UC-förfrågningar? 

Ja, du kan ta flera lån samtidigt med många UC-förfrågningar, men det kan bli dyrt och riskfyllt om du inte kan hantera skulderna.

Är det möjligt att få lån med många UC-förfrågningar trots betalningsanmärkningar? 

Ja, det är möjligt att få lån med många UC-förfrågningar trots betalningsanmärkningar, men det kan vara svårare och dyrare.