Hitta det bästa blancolånet 2023

Jämför blancolån med låg ränta

Här på OptimalaVal.se kan du enkelt jämföra de bästa räntorna på blancolån, även kända som privatlån. Vi erbjuder blancolån med belopp upp till 600 000 kr och räntor så låga som 2 % – allt utan krav på säkerhet!

Latest update 22 November 2023

Vad är blancolån?

Ett blancolån är ett lån som inte är knutet till något specifikt ändamål, till skillnad från exempelvis ett billån eller bolån. Det innebär också att detta lån inte kräver någon form av säkerhet som kan beslagtas om betalningarna uteblir. Blancolån erbjuds av de flesta banker, men även andra långivare beviljar dem. Blancolån är alltså lån utan säkerhet och har oftast något högre ränta än lån med säkerhet. Återbetalningstiden på blancolån sträcker sig vanligtvis upp till 20 år. I vissa fall kan långivare godkänna din ansökan även om du har betalningsanmärkningar, förutsatt att dessa skulder är återbetalda innan ansökan lämnas in.

Vad är skillnaden mellan privatlån och blancolån?

Blancolån och privatlån är synonyma termer, ibland även benämnda som konsumtionslån. Det finns ingen skillnad i avgifter eller räntor mellan de två begreppen.

Ränta på blancolån

Räntesatserna för blancolån varierar vanligtvis mellan 2–30 %. Kom ihåg att det tillkommer avgifter som uppläggningsavgift och aviseringskostnader.

Vilket blancolån har den lägsta räntan?

Vi rekommenderar att du utforskar Lendo för att hitta blancolån med låg ränta. Lendo jämför erbjudanden från över 40 olika långivare och räntan startar från så lågt som 2,95 %.

Återbetalningstiden och dess påverkan på blancolåns ränta

Återbetalningstiden för blancolån kan variera från 1 till 20 år. Kom ihåg att den ackumulerade effektiva räntan ökar ju längre återbetalningstiden blir.

Hos Lendo kan du jämföra bästa räntan på blancolån.Bildkälla: OptimalaVal.se besökte Lendo online där det framgår att du genom dem kan ta ett blancolån upp till 600 000 kr och få den bästa räntan på blancolån.

Innehållsförteckning

Hur mycket kan jag låna med ett blancolån?

Högsta lånebeloppet för blancolån ligger på 600 000 kr. Det exakta lånebeloppet som du kan få godkänt varierar beroende på vilken långivare du väljer och din egen ekonomiska situation samt förmåga att återbetala lånet.

Tips: Använd en låneförmedlare för att jämföra lån. Du kan till exempel ansöka om lån via Sambla eller jämföra lånerbjudanden med Lendo.

Hur mycket kostar ett blancolån?

För exempel kan du, genom Sambla, teckna ett avtal för ett lån på 100 000 kr med en nominell ränta på 5,95 %, utan uppläggningsavgift och utan månatlig faktureringsavgift. Om du återbetalar lånet via annuitetsmetoden under 120 månader, resulterar detta i en effektiv ränta på 6,11 %. Totalt belopp att betala blir då 132 923 kr.

Sabla erbjuder snabba privatlån.

Bildkälla: OptimalaVal.se besökta Sambla online där de bekräftar sina räkneuppgifter. Dessutom erbjuder de sina privatlån snabbt med besked samma dag.

Hur snabbt kan jag få utbetalningen av mitt blancolån?

Normalt sett tar det 1–3 arbetsdagar från det att du har fått låneavtalet tills du har pengarna på ditt konto. Om du har bråttom, är det bättre att överväga ett snabblån med direktutbetalning och automatisk handläggning, då kan du få pengarna på ditt konto inom 15–60 minuter.

Fördelar med blancolån

 • Lånet kräver ingen säkerhet.
 • Vissa långivare kan godkänna låntagare med betalningsanmärkningar.
 • Du kan använda pengarna till vad du än önskar.
 • Du kan förvänta dig att få pengarna snabbt, oftast inom 1-3 arbetsdagar.
 • I många fall kan du själv bestämma återbetalningstiden.
 • Det är ofta möjligt att låna större summor.
 • Räntan är vanligtvis bättre än exempelvis sms-lån eller snabblån.
 • Du kan ansöka om blancolån med en borgensman.

Risker och nackdelar med blancolån

 • Räntesatserna kan vara högre än för exempelvis billån eller bolån eftersom blancolån saknar säkerhet.
 • Se till att du noggrant räknar ut din månadskostnad för lånet och att du har råd med både amortering och ränta på blancolånet.
 • Att bli av med ett blancolån kan ta tid, även om utbetalningen går snabbt.
 • Om du behöver råd och hjälp angående skulder och din ekonomi, rekommenderar vi att du kontaktar din kommunala skuldrådgivning, de kan erbjuda kostnadsfri hjälp. Kom ihåg att du alltid har en ångerrätt på 14 dagar för blancolån. Efter detta kan du återbetala lånebeloppet, plus ränta för de dagar du haft lånet, inom 30 dagar utan att ytterligare avgifter tillkommer.

Vem kan ansöka om ett blancolån?

Grundläggande krav för att ansöka om ett blancolån:

 • Du måste vara minst 18 år gammal.
 • Du behöver ha en regelbunden inkomst.
 • Du ska vara registrerad i Sverige med ett svenskt personnummer.
 • Inga aktiva skulder hos Kronofogden får finnas.
 • Vissa långivare kan acceptera ansökningar från personer med betalningsanmärkningar.
Innehållsförteckning

Jämför de bästa blancolånen med de lägsta räntorna innan du tecknar avtalet

Det är alltid rekommenderat att jämföra olika blancolån då räntor och villkor kan variera. En bra metod är att använda en jämförelsetjänst. Genom detta kan du få erbjudanden från flera långivare med endast en ansökan och en kreditupplysning.

Så här jämför du blancolån och lånar pengar till bästa ränta:

 • Se över listan i början av artikeln och jämför den lägsta räntan på privatlån och blancolån.
 • När du har gjort ditt val, klicka på ikonen “Gå till ansökan.”
 • Ange det önskade lånebeloppet och den återbetalningstid du föredrar.
 • Fyll i dina personuppgifter och fortsätt ansökningsprocessen.
 • Verifiera dina uppgifter med exempelvis BankID.
 • Kontrollera den individuella räntan för blancolånet som erbjuds specifikt för dig.
 • Läs noggrant igenom låneavtalet och antingen godkänn det eller upprepa processen med en annan långivare om du hittar bättre villkor.

Finns det blancolån utan UC?

Nej, de flesta lån med större belopp använder UC som kreditupplysningsföretag på grund av de högre riskerna. Blancolån är vanligtvis för belopp över 100 000 kr och därför innefattar i stort sett alltid en UC-kreditupplysning. Smålån, såsom sms-lån, snabblån, mikrolån och akutlån, erbjuder vanligen alternativa kreditupplysningsföretag som Bisnode eller Creditsafe i stället för UC, men dessa små lån har oftast höga räntor, vanligtvis över 30 %.

Statistik om blancolån

För att underlätta ditt val av lån har vi sammanställt statistik om de fem olika långivarna som vi har recenserat:

Minsta lånebelopp5 000 kr
Max lånebelopp600 000 kr
Lägsta inkomst0 långivare utan inkomstkrav
Direktutbetalning0 långivare (0,00 %) erbjuder direktutbetalning
Utbetalning under helger/kvällar0 långivare (0,00 %) erbjuder direktutbetalning dygnet runt
Utan UC0 långivare (0,00 %) använder inte kreditupplysningar från UC
Utan BankID4 långivare (80,00 %) accepterar låntagare utan BankID
Betalningsanmärkningar4 långivare (80,00 %) accepterar betalningsanmärkningar
Låntagare under 204 långivare (80,00 %) accepterar låntagare under 20 år
Genomsnittligt frånränta2,00 %
Genomsnittligt tillränta30,20 %
Genomsnittlig uppläggningsavgift247,50 kr
Genomsnittlig administrationsavgift37,50 kr

Top 5 bästa blancolån 2023:

 • Lendo
 • Zmarta
 • Enklare
 • Bestrate
 • Ekonomen

Så genomförde vi testet på OptimalaVal.se:

Vi utvärderar flera olika parametrar när vi jämför olika långivare. Läs mer om våra redaktionella riktlinjer här. Nedan är några av de parametrar vi använder för att bedöma långivarna:

 • Totalkostnader inklusive avgifter och räntor.
 • Utbetalningstider och hastighet.
 • Beviljandegrad.
 • Tydlighet kring lånevillkor.
 • Kundupplevelse.
 • Andra funktioner som till exempel betalningsfria månader.
Innehållsförteckning

Vanliga frågor och svar

Jag behöver låna 500 000 kr för en ny bil, är blancolån rätt för mig?

Det kan vara ett alternativ. Men för att finansiera en bil kan ett billån vara mer fördelaktigt. Blancolån erbjuder belopp upp till 600 000 kr, och du har flexibilitet att använda pengarna som du vill.

Är ett medlemslån samma som ett blancolån?

Ja, i stort sett är de likvärdiga. Du behöver vara medlem i en fackförening eller organisation som erbjuder medlemslån för att ansöka om sådana lån. Dessa lån erbjuder ofta förmånliga villkor.

Erbjuder Ferratum blancolån?

Ja, Ferratum erbjuder blancolån upp till 300 000 kr med en effektiv ränta på 6,33 % och upp till 144 månaders återbetalningstid.

Finns det blancolån hos Nordea?

 • a, Nordea erbjuder privatlån (blancolån) upp till 500 000 kr, med en räntesats på 6,45–14,45 % och upp till 12 års återbetalningstid.

Finns det blancolån hos Länsförsäkringar?

Ja, Länsförsäkringar erbjuder privatlån (blancolån) upp till 350 000 kr, med en räntesats på 6,15–11,55 % och upp till 10 års återbetalningstid.

Jag vill konsolidera mina mindre lån, kan ett blancolån vara en lösning?

Absolut, men se till att räntan på blancolånet inte blir högre än räntan på de mindre lån du vill lösa. Ibland kan särskilda lån för skuldkonsolidering vara ett bättre alternativ för de med betalningsanmärkningar, låg kreditvärdighet eller aktiva ärenden hos Kronofogden.

Kan jag få ett blancolån med snabb utbetalning?

Ja, det är möjligt. Om du och långivaren har samma bank, såsom någon av de stora bankerna som Swedbank, Handelsbanken, Nordea eller SEB, kan du få snabb utbetalning. Du måste också ansöka under bankens öppettider om du vill ha samma dags utbetalning.

Finns det blancolån hos Swedbank?

Ja, Swedbank erbjuder privatlån (blancolån) upp till 500 000 kr, med en räntesats på 7,20–17,34 % och upp till 12 års återbetalningstid.

Finns det blancolån hos Handelsbanken?

Ja, Handelsbanken erbjuder två typer av privatlån (blancolån): Privatlån Direkt med upp till 150 000 kr och 9,10 % i ränta; samt Privatlån där kreditbeloppet och räntan bestäms individuellt.