Ångra Lån – En Guide för Konsumenter

Hur du ångrar ett lån

De flesta typer av lån, inklusive SMS-lån, snabblån, privatlån (blancolån) eller konsumentkrediter, ger dig som låntagare en ångerrätt inom 14 dagar. Efter att du har verifierat lånet med BankID har du en 14-dagarsperiod att ångra lånet. Specifika krav gäller dock för bolån. För att ångra ett lån måste du kontakta långivaren inom ångerfristen, antingen via telefon eller e-post. Skriftlig kontakt rekommenderas för att säkerställa en dokumenterad uppsägning av låneavtalet.

Latest update 12 March 2024

Ingen ångerrätt på bolån

Bolån eller förhandlingar om nya räntor ger ingen ångerrätt. Banken har även rätt till ränteskillnadsersättning vid förtida återbetalning. Detta utgör en schablonmässig ersättning till banken för ökad säkerhet vid utlåning.

Hur betalar jag tillbaka lånet?

Om du ångrar ett lån och pengarna redan har överförts måste du återbetala hela beloppet inom 30 dagar. Långivaren kontaktar dig med instruktioner för återbetalning till deras bankgiro eller genom att ange kontonummer och clearingnummer via din internetbank.

Måste jag fortfarande betala ränta om jag ångrar lånet?

Även om du ångrar ett lån är du skyldig att betala ränta för de dagar du har haft tillgång till pengarna. Om du ansöker om att ångra lånet 10 dagar efter utbetalning måste du betala avtalad ränta för dessa dagar. Detta gäller även vid företagslån för enskilda näringsidkare eller företagare.

Du får tillbaka avgifterna

Vid ångrat lån är långivaren eller banken skyldig att återbetala eventuella avgifter, såsom uppläggningsavgift och administrationsavgift.

Innehållsförteckning

Vanliga frågor och svar

Hur lång är ångerrätt på lån?

14 dagar från lånets verifiering och utbetalning, utan krav på anledning vid ångeransökan.

Kan jag ångra lån från Nordea?

Ja, Nordea följer konsumenträttslagar och tillåter ånger av lån inom 14 dagar.

Kan jag ångra en låneansökan?

Låneansökningar kan inte återkallas, men du är inte förpliktigad att acceptera ett lånelöfte du erbjuds.

Kan jag ångra lån från Swedbank?

Ja, Swedbank tillåter ångerrätt på lån i 14 dagar, dock med undantag för bolån enligt svensk lag.