OptimalaVal.se anser att Enklare är det bästa lånet för dig med aktiv skuld hos Kronofogden.

Utforska alternativ som att kontakta en kommunal skuldrådgivare eller att skuldsanera hos Kronofogdemyndigheten om du har svårt att hantera din skuldsituation. OptimalaVal.se har sammanställt långivare där du kan låna trots Kronofogden.

Latest update 12 March 2024

Undvik SMS-lån, snabblån och mikrolån för att lösa skulder.

Så kallade SMS-lån, snabblån eller mikrolån som erbjuder direktutbetalning rekommenderas inte som någon lösning på problem med betalningsanmärkningar, låg kreditvärdighet och skuld hos Kronofogden. Trots att individer med betalningsanmärkningar kan ta lån utan UC, via Creditsafe eller Bisnode, så innebär dessa högkostnadskrediter att privatekonomin lätt förvärras ytterligare.

Kostnadsexempel SMS-lån
Belopp:2 000 kr
Ränta:39,8 %
Aviavgift:45 kr
Uppläggningsavgift: 280 kr
Uttagsavgift95 kr
Återbetalningstid:3 mån
Månadskostnad:778 kr
Effektiv ränta:700,06 %
Totalt att betala:2 642 kr

Kan jag låna pengar trots skulder?

Ja, det går att låna pengar även om du har befintliga skulder hos Kronofogden och betalningsanmärkningar. Det kan dock vara svårt och Ingen av de större bankerna tillåter detta.

I många fall kan ett nytt lån vara lösningen på skuldproblem, men det kan också leda till större betalningssvårigheter. Vanliga lån är snabblån (där du kan få lån direkt) eller privatlån – där du kan ta samlingslån. I denna artikel reder vi ut begreppen skuldfinansieringslån, samlingslån och skuldsanering, samt redogör generellt för hur det går till att ta lån trots skulder hos Kronofogden.

Bildkälla: OptimalaVal.se besökte Kronofogdens hemsida där det tydligt framgår hur skuldsanering går till.

Innehållsförteckning

Lånesituation vid olika typer av skulder

  • Lån efter skuldsanering
  • Omstartslån
  • Lån trots aktiv skuld hos Kronofogden

Har du aktiva skulder hos Kronofogden?

Om du har aktiva skulder hos Kronofogden har du inte samma möjligheter att ansöka om lån. Det betyder däremot inte att det är helt omöjligt, men man måste tänka om kring lånet och vidta en del åtgärder, som att man tar lånet tillsammans med någon annan eller att man använder sin bostad som säkerhet för lånet.

Vad innebär det med en aktiv skuld hos Kronofogden?

En aktiv skuld innebär att du har ett ärende hos Kronofogden. Det kan till exempel vara en pågående avbetalning, en utskickad skuld eller dylikt. Man får kontinuerligt information om sitt ärende i brevlådan men om du är osäker går det alltid att kontrollera hos Kronofogden.

Bildkälla: OptimalaVal.se besökte Kronofogdens hemsida där det tydligt framgår hur skuldsanering går till.

Bildkälla: OptimalaVal.se besökte Kronofogdens hemsida och kan bekräfta att deras funktion Mina sidor, på ett användarvänligt sätt, låter en kontrollera sitt skuldsaldo, både som privatperson och företag.

Innehållsförteckning

Hur mycket kostar det att låna med skulder?

Lånar du t.ex 100 000 kr hos Zmarta med 5,95 % i nominell ränta som återbetalas under 120 månader, då ger det en månadsbetalning på 1 108 kr och effektiv ränta på 6,11 %. Totalt blir det 132 923 kr att betala.

Bäst villkor får man alltså genom privatlån, som även kallas konsumtionslån eller blancolån då säkerhet saknas. Dessa erbjuds som vanligt så länge du inte har några betalningsanmärkningar på dina skulder, vilket gör att du kan samla dina lån och få en bättre ränta. Det finns även möjlighet att ansöka om lån med medsökande.

OptimalaVal.se har sammanställt listan genom att söka igenom alla långivare som erbjuder lån till privatpersoner och företag i Sverige.

Så här ansöker du om lån med skuld

  1. Jämför lån för att hitta det bästa för din situation
  2. Förbered nödvändiga dokument som inkomstintyg, skulder, osv.
  3. Fyll i ansökan online eller på plats hos långivaren
  4. Vänta på besked från långivaren
  5. Godkänner långivaren din ansökan betalas lånet ut till ditt konto

Vad händer om du inte kan betala tillbaka lånet?

Om du inte kan betala tillbaka ditt lån kan långivaren komma att vidta åtgärder för att driva in skulden. Det kan innebära att de tar ärendet till Kronofogden, vilket kan leda till betalningsanmärkningar och ytterligare ekonomiska problem.

Det är viktigt att vara medveten om konsekvenserna av att låna pengar med skulder och endast göra det om du är säker på att du kan återbetala lånet enligt avtalet. Att söka rådgivning från en ekonomisk rådgivare eller skuldrådgivare innan du tar ett lån kan vara klokt för att undvika framtida ekonomiska problem.

Statistik om lån med skulder

För att hjälpa dig att välja rätt lån har vi sammanställt statistik om de 2 olika långivarna som vi recenserat.

Minsta lånebelopp2 000 kr
Max lånebelopp500 000 kr
Lägsta inkomst0 långivare utan inkomstkrav
Direktutbetalning0 långivare (0,00 %) erbjuder direktutbetalning
Utbetalning under helger/kvällar0 långivare (0,00 %) erbjuder direktutbetalning dygnet runt
Utan UC1 långivare (50,00 %) använder inte kreditupplysningar från UC
Utan BankID1 långivare (50,00 %) accepterar låntagare utan BankID
Betalningsanmärkningar2 långivare (100,00 %) accepterar betalningsanmärkningar
Låntagare under 202 långivare (100,00 %) accepterar låntagare under 20 år
Genomsnittligt frånränta7,50 %
Genomsnittligt tillränta30,00 %
Genomsnittlig uppläggningsavgift497,50 kr
Genomsnittlig administrationsavgift32,00 kr

Sammanfattning

Att låna pengar med skulder hos Kronofogden är möjligt, men det är viktigt att vara medveten om riskerna och konsekvenserna. Att söka professionell rådgivning och överväga andra alternativ, som att kontakta en skuldrådgivare eller utforska skuldsanering, kan vara klokt innan du tar ett lån. Jämför olika långivare och låneprodukter för att hitta det bästa alternativet för din specifika situation. Undvik högkostnadskrediter som SMS-lån och snabblån, och se till att du har en plan för att återbetala lånet enligt avtalet för att undvika ytterligare ekonomiska problem.

Innehållsförteckning

Vanliga frågor och svar om lån för skuldsatta

Vad är skillnaden mellan lån för skuldsatta och skuldfinansiering?

Skuldfinansieringslån används uteslutande för att betala av befintliga skulder, medan ett lån för skuldsatta kan användas till olika ändamål. Personer med skulder kan låna pengar genom privatlån eller mikrolån, oavsett om lånet avser att lösa befintliga skulder eller för andra ändamål.

Vilka långivare ger lån för skuldsatta?

Många långivare erbjuder lån till skuldsatta. Skuldfinansieringslån finns tillgängliga hos Svea, Collector och Marginalen. Dessutom erbjuder onlinebanker snabblån till personer med skulder.

Går det att få lån utan säkerhet när man är skuldsatt?

Ja, det går att låna utan säkerhet när du är skuldsatt. Det belopp du kan låna som skuldsatt beror på faktorer som storleken på dina skulder, din övergripande betalningsförmåga och vilken bank du ansöker hos.

Hur många aktiva skulder är registrerade hos Kronofogden?

Vid årsskiftet var totalt 391,039 personer registrerade med ärenden hos Kronofogden, enligt Kronofogdemyndigheten.

Kan jag ta ett CSN-lån trots Kronofogden?

Nej, det är inte möjligt att ta ett CSN-lån med en aktiv Kronofogden-skuld. Du måste först betala av den aktiva skulden för att kunna återuppta CSN-lånet.

Finns det lån som alltid beviljas trots skuldsaldo och Kronofogden?

Nej, det finns inga lån som alltid beviljas. Nstart och Enklare är två alternativ där du har bäst chanser. Det är dock viktigt att vara medveten om att ingen garanti ges och att varje ansökan granskas individuellt.

Är lösenkrav vanligt när du lånar som skuldsatt?

Ja, lösenkrav är vanligt när du lånar pengar med befintliga skulder. Det innebär att en del av det nya lånet måste användas för att betala av existerande skulder för att bli godkänt.

Finns det lån för skuldsatta utan UC?

Ja, det finns lån för skuldsatta utan UC. Dessa lån använder andra kreditvärderingstjänster som Creditsafe eller Bisnode istället för Upplysningscentralen.

Kan man ta ett P2P-lån trots Kronofogden-skuld?

Nej, det är inte möjligt att ta ett P2P-lån om du har en aktiv Kronofogden-skuld.

Kan jag låna pengar med en medsökande eller borgenär?

Ja, det är möjligt att låna pengar med en medsökande även om du har skulder hos Kronofogden. Det innebär att du kan ansöka om lån med hjälp av en sambo eller en av dina föräldrar.

Är det möjligt att låna med skuldsanering?

Nej, det är inte möjligt att låna pengar under pågående skuldsanering. Det kan dock vara värt att överväga skuldsanering om du har svårt att betala dina skulder. Efter avslutad och godkänd skuldsanering blir det möjligt att låna pengar igen.