OptimalaVals Metod för Betygssättning av Långivare inom Privatlån, SMS-lån och Krediter

För oss på OptimalaVal, är öppenhet och transparens av högsta prioritet. Det inkluderar att dela vår förmåga att generera inkomster samt vår recensionsprocess och betygsättning av olika långivare och deras finansiella produkter.

Latest update 12 March 2024

Insamling av Data och Identifiering av Långivare och Låneförmedlare

Vi använder en mångsidig metod för att hitta långivare genom olika nätverk, forum och låneförmedlare. Alla de långivare vi recenserar är noga utvalda och står under Finansinspektionens tillsyn eller är officiellt registrerade hos Finansinspektionen. Du kan själv verifiera deras status genom att kolla i Finansinspektionens företagsregister.

För att säkerställa noggrannhet och rättvisa i våra recensioner, samlar vi primärt information från långivarnas egna webbplatser. Dessutom kontaktar vi dem via mail eller telefon för att ställa relevanta frågor och verifiera den insamlade informationens korrekthet. Hittills har vi samlat information om över 100 långivare och har recenserat över 70 av dem.

Metodik för Betygsättning av Privatlån

När vi utvärderar privatlån (även kända som blancolån), använder vi en femstegsprocess där vi tittar på olika kategorier. Procentandelen inom parentes indikerar hur mycket av det totala betyget som härstammar från varje kategori. Här är kategorierna och exempel på vad de innefattar:

 • Erbjudandet – Villkor, räntor och återbetalningstider (35%).
 • Kundupplevelse – Webbplatsens användarvänlighet, tillgänglighet av villkor och responstid via telefon, chatt eller mail (25%).
 • Totalkostnaden – Den effektiva räntan och avgifter som t.ex. aviavgifter, uppläggningsavgifter och administrationsavgifter (20%).
 • Andra egenskaper – Erbjuder långivaren försäkring för arbetslöshet? Kan du ta nya lån med ett befintligt lån? (20%).
 • Oviktad kategori – Har långivaren fått varningar från myndigheter? Det kan påverka det totala betyget.

Metodik för Betygsättning av Snabblån och Krediter

Snabblån, även kända som SMS-lån, inkluderar ofta högkostnadskrediter där den effektiva räntan överstiger referensräntan plus 30 procentenheter. Vi utvärderar dessa genom sex olika kategorier:

 • Totalkostnaden – Effektiva räntor, uppläggningsavgifter, aviavgifter etc. Vad kostar det att låna egentligen? (30%).
 • Snabbhet – Tid för besked om lånet är godkänt, utbetalningens hastighet och stöd för direkt utbetalning till olika banker (25%).
 • Erbjudandet – Villkor, räntor, återbetalningstider och chans att bli beviljad (20%).
 • Kundupplevelse – Tydliga villkor, webbplatsens användarvänlighet, snabba svar från kundtjänst och öppettider (20%).
 • Andra egenskaper – Finns möjlighet till betalningsfria månader? Vilka kreditupplysningstjänster används? (5%).
 • Oviktad kategori – Har långivaren tidigare fått varningar från myndigheter? Det kan påverka det totala betyget.

Genom vår noggranna metodik och insamling av data strävar vi efter att ge dig objektiva och informativa betyg på långivare inom olika finansiella områden.

Innehållsförteckning