Korttidslån: Jämför lån med kort löptid

Vad är Korttidslån?

Korttidslån, även kända som snabblån, är lån med en kort löptid, oftast bara några månader. Dessa lån har vanligtvis högre räntor och avgifter än traditionella banklån och bör endast övervägas om du kan återbetala lånet snabbt.

Latest update 12 March 2024

UC-fria Korttidslån

Många korttidslån erbjuds utan att använda Upplysningscentralen (UC) för kreditkontroller. Detta innebär att din kreditvärdighet inte påverkas när du ansöker hos andra långivare som använder UC. De grundläggande kraven för korttidslån inkluderar vanligtvis en ålder på minst 18 år, svensk medborgarskap, en månatlig inkomst på minst 6 700 kr, och en god ekonomisk historik som inte inkluderar ärenden hos Kronofogden. Många långivare kräver också att du har BankID.

Fördelar med Korta Lån

Korttidslån erbjuder flera fördelar, inklusive snabba utbetalningar och lägre krav för godkännande. Lånens korta löptid gör att månadsbetalningarna inte blir särskilt höga, trots de högre räntorna.

Snabba Utbetalningar med Direktutbetalning

Lån med direktutbetalning kan överföras till ditt konto omedelbart, inklusive under helger och kvällar, om du ansöker hos en långivare som delar din bank och använder automatisk handläggning. I andra fall kommer du att få beloppet nästa bankdag.

Lägre Krav för Godkännande

Korttidslån har lägre krav än traditionella lån med längre löptider. Dessa lån är särskilt fördelaktiga om du annars har svårt att få ett lån beviljat. Lånebeloppen är oftast lägre och inkomstkraven mer flexibla.

Nackdelar med Korttidslån

Det finns dock också nackdelar med korttidslån, inklusive höga räntor och risk för dolda avgifter som kan göra lånet dyrare än förväntat. Det är viktigt att noga överväga dessa faktorer innan du ansöker om ett korttidslån.

Höga Avgifter

Korttidslån åtföljs ofta av höga avgifter, inklusive uppläggningsavgifter. Det är avgörande att du är säker på att du kan följa återbetalningsplanen för att undvika oväntade kostnader. Den korta löptiden och höga räntan kan leda till en hög effektiv ränta.

Risk för Återbetalningsproblem

Det är viktigt att vara medveten om risken för att hamna i skuldfällan om du lånar mer än du har råd att betala tillbaka. Betalningsanmärkningar och ärenden hos Kronofogden kan påverka din ekonomi negativt och göra det svårare att få bostad eller andra lån.

Innehållsförteckning

Alternativ till Korttidslån

Om du behöver låna större belopp över 50 000 kr kan det vara mer fördelaktigt att överväga ett privatlån istället för ett korttidslån. Med ett privatlån kan du förhandla om räntan och löptiden, vilket kan leda till lägre månatliga kostnader.

Tips för att Minska Kostnaderna

För att få det bästa låneavtalet är det viktigt att jämföra olika långivare och vara uppmärksam på dolda avgifter. Använd din ångerrätt om du inte längre behöver lånet och undvik att ta impulslån för onödig konsumtion. Tänk på att korttidslån, även om de har höga räntor, oftast inte medför höga månatliga kostnader på grund av den korta löptiden.

Säker Betalning och Statistik

När du betalar av ditt korttidslån kan du använda e-faktura eller autogiro för att förenkla processen. Det är viktigt att hantera din återbetalning på ett ansvarsfullt sätt.

För att välja rätt korttidslån kan du använda statistik för att jämföra olika långivare. Statistiken kan inkludera information om lånebelopp, inkomstkrav, direktutbetalning och användning av UC.

Topplista över Korttidslångivare 2024

Här är en lista över några av de bästa korttidslångivarna år 2024 baserat på olika kriterier:

 • Ferratum
 • Credifi
 • Klara Lån
 • Binly
 • ViaConto
 • Northmill Bank
 • Lumify
 • Loanstep
 • Saldo
 • Flexkontot
 • Brixo
 • Cashbuddy
Innehållsförteckning

Vanliga Frågor om Korttidslån

Hur lång är löptiden för ett korttidslån?

Löptiden för ett korttidslån varierar, men vanligtvis ligger den mellan 1–3 månader.

Hur snabbt kan jag få låna pengar?

Utbetalningstiden för korta lån kan vara mycket snabb, ibland bara några minuter om du väljer rätt långivare och har BankID.

Kan man ta ett korttidslån om man har betalningsanmärkningar?

Du kan ansöka om ett korttidslån även om du har betalningsanmärkningar, men räntan kan bli högre på grund av din kreditvärdighet.

Varför är korttidslån inte så dyra trots högre räntor?

Trots högre räntor räknas de månatliga kostnaderna för korttidslån inte som särskilt höga på grund av den korta löptiden.