Helglån akut – SMSlån med helgutbetalning

Helglån är en typ av SMSlån som är möjliga att få utbetalda under helgen, vilket är en stor fördel för dig som behöver låna pengar snabbt eller befinner dig i en akut situation. Ett helglån kan definieras som ett akutlån, snabblån eller mikrolån som erbjuder direkt utbetalning, tillgängligt dygnet runt – även på lördagar, söndagar och under röda dagar. Typiskt för dessa lån är att de inte kräver en kreditupplysning från UC, och istället används oftast Creditsafe eller Bisnode som kreditupplysningsföretag. För att kunna erhålla ett helglån med direkt utbetalning på snabbast möjliga sätt är det ett krav att långivaren och du delar samma bank och att lånet hanteras automatiskt. Det är viktigt att du noga överväger ditt behov av lånet innan du ansöker, då snabblån ofta medför höga kostnader och risker, i form av högkostnadskrediter.

Latest update 22 November 2023

Optimala Val framhäver Ferratum som den främsta långivaren för helglån. De tillhandahåller snabba beslut, vanligtvis inom 10 minuter, och har möjlighet till direktutbetalning, även under kvällstid och helger. Det är möjligt att få SMS-lån utbetalt under helger, även under storhelger, röda dagar och långhelger. Det är dock av yttersta vikt att du är medveten om att lånet måste återbetalas i tid. Missar du detta kan du drabbas av höga räntekostnader, avgifter och riskera betalningsanmärkningar samt ärenden hos Kronofogden.

Vad är ett helglån?

”Helglån” refererar generellt till lån som du kan ansöka om, få godkänt och som kan överföras till ditt bankkonto under helgen. Detta är en betydande fördel eftersom flertalet traditionella banker och andra finansiella institutioner normalt sett har stängt under dessa dagar. Helglån är ofta formade som SMSlån, snabblån, mikrolån eller minilån, och de är typiskt sett kortfristiga med potentiellt högre räntor och avgifter än andra lånetyper. För att kunna få lånet utbetalat snabbt under helgen är det viktigt att du använder samma bank som kreditgivaren, eller använder en tjänst såsom Trustly.

Det är kritiskt att du noggrant läser och förstår villkoren för lånet, eftersom många snabblån som tas under helgen räknas som högkostnadskrediter. Det finns även en överhängande risk att hamna i en skuldfälla. Sök råd och stöd hos din kommunala skuldrådgivare om du känner att du har svårigheter.

Varning! Risker med SMS-lån på helgen – Behöver du verkligen låna?

Smålån och snabblån med direktutbetalning under helgen medför flera risker. De klassificeras ofta som högkostnadskrediter på grund av deras höga räntor, där den effektiva räntan kan vara flera hundra procent. Därför är det essentiellt att du undviker impulslån och endast tar lån som du är säker på att du kan betala tillbaka. Bli inte försenad med återbetalningarna, då detta kan leda till dröjsmålsräntor och förseningsavgifter, vilket i sin tur snabbt kan öka dina månatliga kostnader.

Kontakta en kommunal skuldrådgivare

Den kommunala budget- och skuldrådgivningstjänsten är gratis och är till för de som upplever ekonomiska problem. De kan erbjuda råd och vägledning för att du ska kunna upprätta en hållbar budget och minska dina lånekostnader.

Hur du kan låna pengar direkt till kontot en helg

Det finns flera företag som erbjuder lån med direktutbetalning till ditt bankkonto under helgen. Det är viktigt att långivaren stöder din bank. De vanligaste bankerna för dessa ändamål i Sverige är Swedbank, Nordea och Handelsbanken.

Innehållsförteckning

Steg för steg – så ansöker du om ett SMSlån på helgen:

 • Välj ett lån från Låneros lista.
 • Läs igenom villkoren noggrant, ansök om lånet hos långivaren och signera med BankID.
 • Långivaren genomför en kreditupplysning.
 • Om du blir godkänd, betalas pengarna ut snabbt, vanligtvis inom 15-60 minuter.

För dig som behöver helglån utbetalda snabbt

Välj en långivare med automatisk handläggning och direktutbetalning, till exempel Lumify, i listan ovan. Pengarna kan då finnas på ditt konto inom 15–60 minuter efter din ansökan, även under kvällar och helger.

Helglån Swedbank Några av de företag som erbjuder helglån med direktutbetalning till Swedbank inkluderar:

 • Ferratum – upp till 45 000 kr med 42,5 % i ränta.
 • Lumify – upp till 50 000 kr med 42,5 % i ränta.
 • Vivus – upp till 50 000 kr med 39 % i ränta.
 • Saldo – upp till 20 000 kr med 42,5 % i ränta.

Här kan du ansöka om helglån:

 • Northmill Bank: 1 000–50 000 kr, 4,9-19,9 % ränta, direktutbetalning dygnet runt.
 • Ferratum: 1 000–45 000 kr, 39,6 % ränta, direktutbetalning dygnet runt.

Hur mycket kostar ett helglån?

Exempel: Om du lånar 25 000 kr från Ferratum under 12 månader, med en nominell ränta på 42,5 % och en effektiv årsränta på 51,80 % (utan andra avgifter), blir det totala beloppet att återbetala 30 755,29 kr.

Det är viktigt att komma ihåg att alla lån skiljer sig åt, och du behöver själv räkna ut vad just ditt lån kommer att kosta. Ett mikrolån med direkt utbetalning blir i allmänhet dyrare än ett privatlån.

Helglån utan UC

Det finns alternativ för de som önskar ta snabblån under helgen utan att använda sig av Upplysningscentralen (UC). Istället för UC används andra kreditupplysningsföretag som Creditsafe, Bisnode, Safenode eller Syna för att genomföra kreditkontrollen. Detta kan vara en fördel för dig som behöver pengarna snabbt och som inte vill att lånet ska synas i UC:s register, eftersom för många förfrågningar hos UC på kort tid kan påverka din kreditvärdighet negativt.

Nedan följer några exempel på alternativ till UC för helglån:

Långivare med Bisnode Långivare med Creditsafe Långivare med Safenode Långivare med Syna

Här kan du ansöka om SMS-lån med utbetalning under helgen utan UC:

 • Ferratum: Erbjuder SMSlån på helgen utan UC, med Creditsafe som kreditupplysningsföretag och med möjlighet till direktutbetalning. Du kan låna mellan 1 000 och 50 000 kr, med en ränta på 42,50 %.
 • Vivus: Erbjuder mikrolån med direkt utbetalning under helgen, från 2 000 till 50 000 kr, utan UC men med Creditsafe. Pengarna kan du få snabbt insatta på ditt konto och räntan ligger på 39 %.
 • ViaConto: Erbjuder snabblån under helgen från 1 000 till 20 000 kr, utan UC-kontroll men med Creditsafe. Räntan är 39 %.

När du väljer ett helglån utan UC är det viktigt att noggrant överväga lånevillkoren och räntan. Även om det kan vara fördelaktigt att få pengarna snabbt och utan UC, är räntan ofta högre på dessa lån jämfört med traditionella lån. Därför kan det vara mer fördelaktigt att välja ett helglån med UC om du kan betala tillbaka lånet inom en kort tid, till exempel inom tre månader. Att noggrant jämföra olika lånealternativ och läsa igenom lånevillkoren kan hjälpa dig att fatta ett informerat beslut och undvika onödigt dyra lån.

När kan man behöva ta ett snabblån under helgen?

Det finns situationer där man kan behöva pengar akut, och ett snabblån kan då vara en lösning. Dessa lån kan vara till hjälp om du står inför en oväntad utgift och inte har möjlighet att vänta tills bankerna öppnar igen. Det kan exempelvis röra sig om bilreparationer, akuta tandläkarbesök eller andra oväntade händelser där tid är en kritisk faktor.

Akutlån på helgen: behov av pengar på en lördag eller söndag

Att ha möjlighet till ett lån på helgen kan vara en räddning i nöden. Många långivare erbjuder tjänsten att du kan ansöka och få ditt lån beviljat dygnet runt. En direktutbetalning kan då göras inom bara några minuter, särskilt om du har samma bank som långivaren och processen sker automatiskt. Detta gör dessa lån till ett bra alternativ för dig som behöver pengar snabbt under helgen.

Sms lån röda dagar, långhelger och högtider Det är möjligt att ansöka om och få ett snabblån eller SMS-lån även under röda dagar, långhelger och högtider. Processen och kraven är desamma som vid utbetalning under en vanlig helgdag.

Topplista – Bästa helglånen 2023:

För att hjälpa dig välja rätt lån har vi sammanställt en lista över de bästa SMS-lånen för helgen 2023:

 • Ferratum: Erbjuder SMS-lån med utbetalning under alla helger, inklusive röda dagar och storhelger. Du kan låna upp till 40 000 kr i form av en kontokredit, med en ränta från 43,50 %.
 • Credifi: SMS-lån med snabb utbetalning på helgen, utan UC-kontroll. Låna mellan 2 000 och 50 000 kr i form av en kontokredit, med en ränta från 42,50 %.
 • Lumify: SMS-lån utan UC med snabb utbetalning under helgen. Låna mellan 2 000 och 70 000 kr som ett snabblån, med en ränta från 42,50 %.
 • Klara Lån: SMS-lån med snabb utbetalning på helgen, utan UC-kontroll. Låna mellan 2 000 och 150 000 kr som snabblån eller privatlån, med en ränta från 6,48 %. … (och så vidare för övriga långivare)

Kan alla få ett SMS-lån under helgen?

Det är inte alla som kan få ett SMS-lån beviljat under helgen. Alla långivare genomför en individuell kreditbedömning för att avgöra om du har möjlighet att betala tillbaka lånet. Om de bedömer att du inte kan göra det, kommer din ansökan att avslås.

Vid denna bedömning tas faktorer som din inkomst, eventuella betalningsanmärkningar och din övergripande ekonomiska situation i beaktande. Även om du har betalningsanmärkningar kan du få lånet beviljat, men det kan påverka de villkor du erbjuds, inklusive ränta och avgifter.

Så här kan du få ett SMS lån på helgen

För att din låneansökan ska bli godkänd, måste du uppfylla vissa grundkrav som långivaren ställer. Dessa inkluderar att du har en deklarerad inkomst och inga pågående skulder hos Kronofogden. Du måste även vara svensk medborgare och minst 18 år gammal, även om vissa långivare kan ha högre ålderskrav.

För att få pengarna utbetalda under helgen är det även en fördel om du har samma bank som långivaren. Många långivare har möjlighet att betala ut pengar snabbare till de större svenska bankerna. Om du inte har samma bank som långivaren kommer pengarna istället att överföras nästkommande bankdag.

Alternativ till helglån med banköverföring

Om du behöver pengarna omedelbart, även om du inte har samma bank som långivaren, kan du använda dig av betaltjänster som Trustly eller Zimpler. Dessa tjänster möjliggör direktöverföringar till ditt bankkonto och är kompatibla med de flesta storbanker, vilket innebär att du kan få tillgång till pengarna samma dag.

Innehållsförteckning

Helglån till banker:

 • Helglån direkt till Swedbank:
  Det är flera långivare som erbjuder helglån direkt till Swedbank. Detta är fördelaktigt eftersom Swedbank är en av de största bankerna i Sverige och har många kunder. För att få ett helglån direkt till Swedbank behöver du välja en långivare som har samma bank, eller en långivare som erbjuder snabba överföringar till Swedbank.
 • Helglån direkt till Nordea:
  Liksom med Swedbank finns det flera långivare som erbjuder helglån direkt till Nordea. Nordea är också en stor bank i Sverige, och att få ett helglån direkt till ditt Nordea-konto kan vara snabbt och enkelt.
 • Helglån direkt till SEB:
  Om du har ett konto hos SEB och behöver ett lån under helgen, finns det långivare som erbjuder helglån direkt till SEB. Det är bara att leta upp en lämplig långivare och se till att de erbjuder utbetalningar till SEB under helger.
 • Helglån direkt till Handelsbanken:
  För dig som är kund hos Handelsbanken och behöver ett snabblån under helgen, finns det långivare som erbjuder helglån direkt till Handelsbanken.
 • Helglån direkt till Danske Bank:
  Om du har ett konto hos Danske Bank och behöver pengar snabbt under helgen, kan du ansöka om ett helglån som betalas ut direkt till ditt konto hos Danske Bank.
 • Helglån direkt till Länsförsäkringar:
  Även Länsförsäkringars kunder har möjlighet att få helglån direkt till sitt konto. Välj en långivare som erbjuder den tjänsten och du kan ha pengarna på kontot snabbt.

Få direktlån under helgen med dessa tjänster:

 • Lån med Trustly:
  Trustly är en betaltjänst som möjliggör snabba överföringar mellan olika banker. Genom att använda Trustly kan du få ditt lån utbetalt direkt, oavsett vilken bank du har.
 • Lån med Zimpler:
  Zimpler är en annan betaltjänst som erbjuder snabba och säkra betalningar. Om du väljer att ta ett lån och betala med Zimpler kan du få pengarna på kontot direkt, även under helgen.
 • Använd BankID:
  För att kunna få ditt helglån utbetalt snabbt och smidigt, är det en bra idé att använda BankID. Det är en säker e-legitimation som gör att långivaren snabbt kan verifiera din identitet och ditt låneavtal.

Att tänka på innan du tar ett helglån

Det är alltid viktigt att noga överväga din ekonomiska situation innan du tar ett lån, oavsett om det är ett helglån eller någon annan typ av lån. Se till att du har möjlighet att betala tillbaka lånet i tid för att undvika onödiga extra kostnader. Jämför olika långivare och deras villkor innan du bestämmer dig för att ta ett lån.

Ångra ditt lån under helgen inom 14 dagar

Det står dig fritt att ångra ditt helglån inom en 14-dagarsperiod från och med det datum då återbetalningsplanen träder i kraft. Det krävs att du själv aktivt kontaktar långivaren för att annullera låneavtalet.

Om lånet redan har överförts till ditt konto, har du upp till 30 dagar på dig att återbetala hela beloppet. Dessutom måste du betala ränta för de dagar då lånet varit aktivt men ej återbetalat.

Exempel på olika belopp du kan låna med omedelbar utbetalning under helgen

Låna

 • 1000 kr under helgen
 • 2000 kr under helgen
 • 3000 kr under helgen
 • 5000 kr under helgen

Översikt

Att ta ett SMS-lån under helgen är fullt möjligt, särskilt om du väljer en långivare som erbjuder direkt utbetalning till din bank, eller som använder betalningstjänster som Trustly eller Zimpler. Dock är det viktigt att du noga överväger ditt beslut och tänker igenom eventuella nackdelar.

Statistik om SMS-lån med utbetalning under helgen

Vi har granskat och sammanställt statistisk information om 11 olika långivare för att underlätta ditt val av lån.

Minsta lånebelopp1 000 kr
Max lånebelopp600 000 kr
Lägsta inkomst4 långivare utan inkomstkrav
Direktutbetalning7 långivare (63,64 %) erbjuder direktutbetalning
Utbetalning under helger/kvällar7 långivare (63,64 %) erbjuder direktutbetalning dygnet runt
Utan UC8 långivare (72,73 %) använder inte kreditupplysningar från UC
Utan BankID3 långivare (27,27 %) accepterar låntagare utan BankID
Betalningsanmärkningar9 långivare (81,82 %) accepterar betalningsanmärkningar
Låntagare under 2010 långivare (90,91 %) accepterar låntagare under 20 år
Genomsnittligt frånränta24,09 %
Genomsnittligt tillränta37,91 %
Genomsnittlig uppläggningsavgift342,67 kr
Genomsnittlig administrationsavgift42,00 kr

Metod för Optimala Val-testet 

Vi utvärderar långivare baserat på en rad olika kriterier. Läs mer om våra redaktionella riktlinjer här. Några av de aspekter vi bedömer inkluderar:

Totala kostnader inklusive avgifter och ränta. Utbetalningstid och effektivitet. Godkännandeprocent. Transparens i lånevillkor. Kundupplevelse. Andra funktioner, såsom möjligheten till betalningsfria månader.

Innehållsförteckning

Vanliga frågor och svar om SMS-lån under helgen

Kostar det mer att låna under helgen jämfört med en vardag?

Nej, det kostar generellt inte mer att låna pengar under helgen jämfört med en vardag. Lånevillkoren är vanligtvis desamma oavsett när du ansöker.

SMS-lån med direktutbetalning är dock ofta högkostnadskrediter, med räntor som överstiger 30 %. Detta är högre än många andra låneformer som har en längre handläggningstid, vilket kan göra det mer lönsamt att välja ett annat lånealternativ, som till exempel ett privatlån, om du behöver låna en större summa pengar. Ett sådant lån skulle då bli utbetalt inom tre bankdagar.

Har långivare öppet i sina kundtjänster under helgen?

Långivarnas kundtjänster håller generellt stängt under helgen. Om din låneansökan hanteras automatiskt kan du dock fortfarande få ditt lån utbetalt under helgen. Om ansökan kräver manuell handläggning får du vänta på svar från kundtjänsten till nästkommande bankdag.

Hur snabbt kan jag få ett SMS-lån under helgen?

Med direktutbetalning och automatiserad lånehantering kan du få ett SMS-lån insatt på ditt konto inom 15–60 minuter.

Vilka långivare erbjuder lån under helgen?

För utbetalning under helgen kan du endast välja mellan SMS-lån eller ett kreditlån. Det är då viktigt att välja en långivare som använder sig av samma bank som du och som har automatiserad lånehantering.

Hur stora summor kan jag låna under helgen?

Du kan låna summor så små som 1000 kr med direkt utbetalning under helgen. Det är även möjligt att låna småbelopp som 2000 kr eller 5000 kr. Större lån upp till 50 000 kr kan också erhållas med omedelbar utbetalning under helgen.

Lånebeloppen varierar mellan olika långivare, så välj det alternativ som passar dig bäst. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad du har råd att återbetala och försäkra dig om att du kan uppfylla återbetalningsplanen.