Lån med låg inkomst: Hur du kan låna pengar med låg inkomst

Det är fullt möjligt att erhålla lån med en låg inkomst, även om du saknar en fast anställning. Ett populärt alternativ är SMS lån utan UC. Oavsett om du behöver samla tidigare lån, ansöka om en kontokredit eller ta ett akutlån med en blygsam inkomst, finns det flera långivare som använder Bisnode eller Creditsafe för kreditupplysningar, vilket gör det möjligt att få lån även med en svag kreditvärdighet eller betalningsanmärkningar. Det är viktigt att notera att sådana lån oftast är högkostnadskrediter och innebär risker. Hos OptimalaVal.se anser vi att Ferratum erbjuder ett relativt fördelaktigt lån med låg ränta för personer med låg årsinkomst. Anledningen är att Ferratum snabbt och enkelt erbjuder lån på upp till 45 000 kr, även om din nuvarande årsinkomst är låg, med endast 24 000 kr i årsinkomst under föregående år.

Latest update 12 March 2024

Finns det sms lån med låg inkomst utan UC?

Ja, det är möjligt att ta SMS lån med låg inkomst. Exempelvis erbjuder Ferratum och Loanstep lån från 1 000 kr till 50 000 kr.

Alternativ till SMS lån för att låna pengar med låg inkomst

Det finns alternativ i form av privatlån även för personer med låg inkomst, förutsatt att inkomsten är stabil. En långivare som Brocc erbjuder följande exempel: Vid ett lån på 130 000 kr återbetalat över 8 år med en ränta på 7,74 % blir den effektiva räntan 8,61 %. En administrationsavgift på 29 kr tillkommer, och det finns en uppläggningsavgift på 500 kr. Det totala beloppet att återbetala är 177 600 kr.

Får man ens låna pengar med låg inkomst?

Ja, det är faktiskt möjligt att låna pengar med en låg inkomst. Även om många stora banker och kreditgivare kräver en fast inkomst för att bevilja ett lån, finns det många långivare som istället bedömer din kreditvärdighet oberoende av din inkomstnivå. Bankerna utför en kreditupplysning för att bedöma din kreditvärdighet, vilket är din förmåga att återbetala lånet.

Grundkrav för lån med låga krav

Olika banker och långivare har olika krav på låntagare. Vissa beviljar lån till personer över 18 år, medan andra kräver att låntagaren är åtminstone 23 år. Det finns dock några grundläggande krav som måste uppfyllas hos alla långivare:

 • Ålderskrav på minst 18 år.
 • Svenskt personnummer och bosatt i Sverige.
 • Inget aktivt skuldärende hos Kronofogden.
 • En regelbunden inkomst från arbete, sjukpenning, pension eller liknande.

Notera att olika lån har olika krav. Till exempel kräver bolån ett positivt utfall på KALP-kalkylen, som används av banken för att beräkna din återstående inkomst efter att skulder och regelbundna utgifter har betalats varje månad.

Bildkälla: OptimalaVal.se besökte Ferratum online där det går att konstatera att de erbjuder lån med låga krav. Det räcker till exempel med en deklarerad årsinkomst på 24 000 kr under föregående år.
Bildkälla: OptimalaVal.se besökte Ferratum online där det går att konstatera att de erbjuder lån med låga krav. Det räcker till exempel med en deklarerad årsinkomst på 24 000 kr under föregående år.

Så här kan du låna pengar med låg inkomst – steg för steg

 • Välj ett lån för personer med låg inkomst från listan i början av artikeln.
 • Klicka på “Gå till ansökan”.
 • Ange lånebelopp och återbetalningstid.
 • Granska lånevillkoren noggrant.
 • Bekräfta din identitet och godkänn avtalet.
Bildkälla: OptimalaVal.se besökte Nstart online där det framgår att bolaget specialiserar sig på samlingslån; något som gör det lättare att låna pengar med låg inkomst.
Bildkälla: OptimalaVal.se besökte Nstart online där det framgår att bolaget specialiserar sig på samlingslån; något som gör det lättare att låna pengar med låg inkomst.

Statistik om lån med låg inkomst

För att hjälpa dig att välja rätt lån har vi sammanställt statistik om de 15 olika långivarna som vi recenserat.

Minsta lånebelopp1 000 kr
Max lånebelopp600 000 kr
Lägsta inkomst5 långivare utan inkomstkrav
Direktutbetalning7 långivare (46,67 %) erbjuder direktutbetalning
Utbetalning under helger/kvällar7 långivare (46,67 %) erbjuder direktutbetalning dygnet runt
Utan UC10 långivare (66,67 %) använder inte kreditupplysningar från UC
Utan BankID4 långivare (26,67 %) accepterar låntagare utan BankID
Betalningsanmärkningar11 långivare (73,33 %) accepterar betalningsanmärkningar
Låntagare under 2012 långivare (80,00 %) accepterar låntagare under 20 år
Genomsnittligt frånränta25,73 %
Genomsnittligt tillränta35,53 %
Genomsnittlig uppläggningsavgift345,14 kr
Genomsnittlig administrationsavgift37,40 kr
Innehållsförteckning

Risker med att ta lån utan fast anställning och med låg inkomst

Det går att ta SMS lån utan anställning och med låg inkomst, eller med låg lön, utan UC. Vilken typ av lån du kan få och hur mycket du kan låna beror på dina ekonomiska förutsättningar. Det är dock viktigt att vara medveten om riskerna med att låna pengar utan anställning och med låg inkomst. Därför är det viktigt att noga överväga ditt beslut och undvika att låna pengar om det inte är absolut nödvändigt. Om du upplever ekonomiska svårigheter är det en bra idé att kontakta en kommunal skuldrådgivare, som kan erbjuda kostnadsfri rådgivning om din budget och skulder.

Ångra SMS lån, kontokrediter och privatlån beviljade med låg inkomst

Alla lån, utom bolån, kan ångras inom 14 dagar efter att låneavtalet har godkänts. Du behöver sedan återbetala lånebeloppet plus ränta baserat på de dagar du haft pengarna. Inga andra kostnader eller avgifter tillkommer.

Krav för att ta låna pengar med låg inkomst

Alla banker har fastställt ett minimikrav för inkomst för att bevilja lån. Detta krav kan variera från en långivare till en annan, där en bank kan ha ett minimikrav på 150 000 kronor per år i inkomst, medan en annan bank kräver minst 300 000 kronor i inkomst.

Om du har en låg inkomst kan det vara klokt att undersöka det specifika minimikravet hos banken, vilket du kan göra via deras hemsida, genom att kontakta dem eller via e-post. Om du har låg inkomst kan det vara en god idé att överväga alternativa lånemöjligheter, såsom SMS lån utan UC eller kreditkort med flexibel återbetalning.

Vanliga fallgropar när du lånar pengar med låg inkomst

Att låna pengar med en låg inkomst kan vara förenat med vissa risker. Här är några vanliga fallgropar att vara medveten om:

 • Hög ränta och avgifter: Lån med låg inkomst har ofta högre räntor och avgifter än traditionella lån, vilket kan göra dem dyra att återbetala.
 • Överskuldsättning: Att ta flera lån med låg inkomst kan snabbt leda till överskuldsättning om du inte kan hantera återbetalningarna.
 • Betalningsanmärkningar: Om du inte kan återbetala lånet i tid, kan du få betalningsanmärkningar, vilket kan påverka din kreditvärdighet negativt.
 • Kort återbetalningstid: Många lån med låg inkomst har korta återbetalningstider, vilket kan leda till höga månatliga kostnader.

För att undvika dessa fallgropar är det viktigt att noga överväga om du verkligen behöver låna pengar och om du har möjlighet att återbetala lånet i tid.

Så här kan du öka dina chanser att få lån med låg inkomst

För att öka dina chanser att få lån med låg inkomst kan du göra följande:

 • Stabil inkomst: Om du har en låg inkomst, se till att den är stabil och att du kan bevisa den för långivaren.
 • God kreditvärdighet: Försök att förbättra din kreditvärdighet genom att betala av tidigare skulder och undvika betalningsanmärkningar.
 • Säkerhet: Om möjligt, erbjuda säkerhet för lånet, vilket kan öka dina chanser att få det godkänt.
 • Låna mindre: Om du har en låg inkomst, överväg att låna en mindre summa pengar för att öka dina chanser att få lånet godkänt.

Det är viktigt att vara realistisk och ansvarsfull när det kommer till att låna pengar med låg inkomst. Låna bara om det är nödvändigt och om du är säker på att du kan återbetala lånet i tid.

Hoppas att dessa tips hjälper dig att förstå hur du kan låna pengar med låg inkomst. Om du har fler frågor eller behöver mer information, är du välkommen att fråga.

Innehållsförteckning

 1. Vad är det lägsta inkomstkravet för att låna pengar?

Inkomstkraven varierar mellan olika långivare. De flesta långivare kräver en månadsinkomst på ungefär 8 000 kronor före skatt, men det finns också långivare med lägre inkomstkrav.

3. Kan jag få lån med låg inkomst om jag har betalningsanmärkningar?

Ja, det är möjligt att få lån med låg inkomst trots betalningsanmärkningar under vissa förutsättningar. Ofta kräver långivare att du har färre än sex betalningsanmärkningar, att de är äldre än sex månader och att du har någon form av återkommande inkomst.

5. Vilket lån är enklast att få med låg inkomst?

Snabblån är vanligtvis lättare att få med låg inkomst, men möjligheten att få ett privatlån från en bank med låg inkomst kan variera beroende på lånebeloppet.

7. Hur snabbt kan jag få ett lån med låg inkomst utan UC?

Om du väljer ett smslån med direktutbetalning och automatisk handläggning kan du få pengarna inom 15–60 minuter.

9. Kan jag få ett bolån utan fast inkomst?

Ja, det är möjligt att få ett bolån utan att ha en fast inkomst. Långivaren bedömer hela din ekonomiska situation, inklusive tillgångar och eventuella medlåntagare, vilket kan möjliggöra ett bolån utan fast inkomst.

2. Vad räknas som en låg inkomst?

En låg inkomst innebär vanligtvis en månadsinkomst på mindre än 8 000 kr före skatt.

4. Vilka inkomstkällor beaktas vid en låneansökan?

Vid en låneansökan beaktas all inkomst som du har tjänat under det föregående året eller en längre tidsperiod. Långivare använder sig av information från myndigheter som Skatteverket, Försäkringskassan, CSN och Pensionsmyndigheten.

6. Vad kostar det att låna pengar med låg inkomst?

Kostnaderna varierar beroende på långivare och låntyp. Ett exempel från SMSPengar är en kontokredit på 15 000 kr med en rörlig ränta på 39,8 %. Den återbetalas över tolv avbetalningar med en uppläggningsavgift på 280 kr, en månads/aviavgift på 45 kr och en uttagsavgift på 95 kr, vilket resulterar i en effektiv ränta på totalt 58,91 %. Det totala att återbetala blir 21 430 kr.

8. Hur mycket kan jag låna om jag har en inkomst på 30 000 kr?

Hur mycket du kan låna beror på både din inkomst och dina utgifter. Långivare använder en så kallad KALP-kalkyl för att bedöma hur mycket du har kvar att leva på efter alla utgifter. En större disponibel inkomst ger dig möjlighet att låna mer. Ett exempel: Om din inkomst efter skatt är 30 000 kr, dina boendekostnader är 7 200 kr, dina utgifter för andra lån (amortering) är 2 000 kr och dina totala levnadskostnader uppgår till 7 000 kr, skulle din disponibla inkomst vara +13 800 kr. Under dessa förhållanden skulle du teoretiskt sett kunna ta ett lån med en månadsamortering på 13 800 kr.

10. Var kan jag få lån om jag inte blir godkänd någon annanstans?

Ett alternativ kan vara att överväga ett pantlån där du pantsätter en värdefull tillgång under löfte om att den inte kommer att säljas under en viss period. Detta kan vara ett alternativ om du har svårt att få lån från andra källor.