Låna 5000 kronor snabbt utan UC och säkerhet

Behöver du snabbt låna 5000 kronor utan att en UC-kreditupplysning görs? Vi på OptimalaVal.se har sammanställt en lista med 13 långivare och låneförmedlare som erbjuder möjligheten att låna 5000 kr med BankID, även om du har betalningsanmärkningar och utan att en UC-kreditupplysning utförs. De flesta av dessa lån är i form av SMS-lån och snabblån, och en del erbjuder även privatlån eller kontokredit på 5000 kr. Många av dessa långivare erbjuder dessutom snabb utbetalning samma dag, förutsatt att du har BankID. Kom ihåg att undvika att låna mer än du har möjlighet att återbetala, eftersom högkostnadskrediter innebär stora risker. Vissa långivare erbjuder lånet med återbetalningstider på 30 eller 60 dagar, och en del ger dig svar på din ansökan inom bara 15 sekunder.

Latest update 12 March 2024

Vi på OptimalaVal.se besökte Klara Låns hemsida den 20 maj 2023 för att se hur processen för att ta ett snabblån på 5000 kr såg ut. De har ett enkelt användargränssnitt. Enligt Klara Lån får du svar inom 15 sekunder.

Innehållsförteckning

Om att låna 5000 kr

Om du är i behov av snabba pengar kan ett lån på 5000 kr vara ett passande alternativ. Dock är det viktigt att vara medveten om att mindre lån som dessa, särskilt SMS-lån och snabblån, ofta klassificeras som högkostnadskrediter med tillhörande risker. Om möjligt kan det vara fördelaktigt att välja ett privatlån med en summa på 5000 kr.

Vilka olika sätt kan jag låna 5000 kr på?

Det finns flera sätt att låna 5000 kr. De vanligaste alternativen inkluderar privatlån, snabblån, SMS-lån och kontokrediter. Här är några andra möjligheter:

 • Privatlån
 • Snabblån
 • Lån utan UC
 • Lån med låg ränta
 • Lån utan ränta
 • Lån trots betalningsanmärkning

Låna 5000 kronor utan UC

När du lånar 5000 kronor utan säkerhet genomför långivarna oftast inte en kreditupplysning från UC. Detta innebär att din UC-poäng inte påverkas, vilket kan vara fördelaktigt om du planerar att ta större lån eller göra köp med avbetalning. Här finns fler SMS-lån utan UC för olika lånesummor. Vissa långivare kan även bevilja lån med flera UC-förfrågningar.

Här är några långivare som erbjuder möjligheten att låna 5000 kronor utan UC:

 • Ferratum – Erbjuder lån från 1000 kr utan UC med direkt utbetalning. Räntesatsen är 42,50%.
 • Vivus – Tillåter dig att låna 5000 kr utan UC med direkt utbetalning. Räntesatsen är 39%.
 • Klara Lån – Erbjuder lån på 5000 kr utan UC med omedelbar utbetalning. Räntan varierar mellan 6-39%. Få svar inom 15 sekunder.

Samtliga långivare utför en kreditupplysning via Creditsafe eller en kreditprövning via Bisnode.

Innehållsförteckning

Hur kan jag låna 5000 kronor snabbt utan säkerhet?

När du lånar 5000 kronor är det möjligt att få lånet utbetalt snabbt, förutsatt att du använder BankID eller annan form av e-legitimation när du ansöker. Det är också nödvändigt att du och långivaren har samma bank för att underlätta en snabbare utbetalning. Vanligtvis har lån med en summa av 5000 kronor korta löptider, vanligtvis 1-6 månader. Det är värt att notera att kostnaderna för lånet blir högre om du väljer en längre återbetalningstid. Du kan alltså låna 5000 kr snabbt.

Låna 5000 kr med BankID

För att snabba upp lån-ansökningsprocessen är det nödvändigt att använda BankID eller annan digital identifiering för att signera din ansökan. Dessutom, för att undvika eventuella förseningar i utbetalningen på grund av banköverföringstider, bör du välja en långivare som har samma bank som du.

Låna 5000 med direkt utbetalning online – även under kvällar och helger

Det finns olika betalningslösningar som långivare och banker använder för att möjliggöra direkt utbetalning. Ett exempel är Trustly-lån, som gör det möjligt att omedelbart föra över pengarna från långivarens konto till ditt, även om du vill ta SMS-lån på kvällen eller snabblån på helgen.

Exempel på långivare som erbjuder direktutbetalningar med BankID är:

 • Ferratum
 • Northmill Bank
 • GF Money

Exempel på långivare och direktutbetalning till respektive bank:

 • Snabblån med direkt utbetalning till Swedbank
 • Snabblån med direkt utbetalning till Nordea
 • Snabblån med direkt utbetalning till SEB
 • Snabblån med direkt utbetalning till Handelsbanken
 • Snabblån med direkt utbetalning till Danske Bank
Innehållsförteckning

Exempel på situationer när direkt utbetalning kan vara nödvändig:

 • Lån under helger
 • Lån på kvällen

SMS-lån på 5000 kronor med låg kreditvärdighet

Även om du har flera betalningsanmärkningar finns det långivare som beviljar lån på 5000 kronor. Exempel på sådana långivare inkluderar Klara Lån, Northmill Bank och Lendo. Om du har skulder hos Kronofogden kan det vara svårare att beviljas lån, och i sådana fall krävs oftast säkerheter såsom en medlåntagare, borgensman eller ett pantföremål av värde.

Låna 5000 kr med låg eller utan ränta

Många långivare erbjuder räntefria lån till nya kunder under en viss återbetalningsperiod, oftast 30 dagar. Lånet är då räntefritt om det återbetalas inom den utsatta tidsramen.

Kan jag låna 5000 kr räntefritt?

Ja, vissa långivare erbjuder räntefria lån till nya kunder, till exempel Lumify där du kan låna från 2000 kr.

Ångerrätt på SMS-lån

Ett annat alternativ till att låna utan ränta är att utnyttja ångerrätten, vilket innebär att du kan ångra ditt lån inom 14 dagar efter att det har beviljats och utbetalats. På så sätt kan lånet bli nästan kostnadsfritt, och du har vanligtvis upp till 30 dagar på dig att återbetala det, beroende på långivarens villkor.

Vanliga krav om du vill låna 5000 kronor snabbt

Även om kraven för SMS- och snabblån är lägre än vid större lån, finns det fortfarande vissa grundläggande krav som långivare kan ställa. Det är viktigt att ha BankID om du vill ansöka om lån och få snabbt svar.

Exempel på krav när du lånar 5000 kronor:

 • Minst 18 år gammal.
 • Folkbokförd i Sverige sedan minst ett år tillbaka.
 • Svenskt personnummer.
 • Inkomst (behöver inte vara regelbunden eller fast inkomst).
 • Inget skuldsaldo hos Kronofogden.
 • Konto i svensk bank.
Innehållsförteckning

Kan jag låna 5000 kr med betalningsanmärkning?

Ja, det är möjligt att låna 5000 kr med betalningsanmärkningar. Godkännandet av låntagare med betalningsanmärkningar varierar beroende på långivaren. Här är några exempel:

 • Ferratum – Låna 5000 kr trots betalningsanmärkning och svag kreditvärdighet. Ränta 42%.
 • Northmill Bank – Erbjuder lån på 5000 kr med betalningsanmärkningar och ränta från 7,9%.
 • Viaconto – Låna 5000 kr i form av ett snabblån med betalningsanmärkningar. Ränta från 39,5%.

Vad kostar ett lån på 5000 kronor?

Ett SMS-lån på 5000 kronor kan kosta under 500 kronor om räntan är 30% och inga andra avgifter tillkommer. Kostnaden för lånet beror på den nominella räntan, fasta avgifter och återbetalningstiden. Vissa långivare tillämpar individuell ränta, medan andra har samma ränta för alla.

Räkneexempel för ett lån på 5000 kronor:

Om du tar ett SMS-lån på 5 000 kronor med en ränta på 30% och inga ytterligare avgifter tillkommer, kan det kosta mindre än 500 kronor. Det är dock möjligt att hitta lån med lägre kostnader, och den exakta summan du kommer att betala beror på den nominella räntan, fasta avgifter och återbetalningstiden. Vissa långivare tillämpar även individuella räntesatser, medan andra erbjuder fast ränta för alla lån. Det är viktigt att notera att den nominella räntan för ett SMS-lån kan verka hög, och totalkostnaden kan initialt verka påtaglig. Men eftersom SMS-lån vanligtvis återbetalas inom en relativt kort tidsram, blir den faktiska kostnaden i praktiken inte alltför hög.

Räkneexempel lån på 5 000 kronor

Belopp5 000 kr
Löptid1 år
Uppläggningsavgift350 kr
Administrationsavgift0 kr
Nominell ränta40%
Effektiv årsränta69,53%
Totala avgifter350 kr
Månadskostnader548,22 kr
Avbetalningar12 st
Totalt att betala6 578,67 kr
Innehållsförteckning

Fördelar och nackdelar med smålån

Smålån, som SMS-lån och snabblån, kan vara användbara om du behöver snabb tillgång till pengar. Det är viktigt att se till att du inte hamnar i skuld genom att ta flera smålån som du inte kan betala tillbaka. Att fortsätta att återbetala mindre lån med nya SMS-lån kan leda till en skuldfälla. Om du har problem med skulder kan det vara klokt att konsultera din Kommunala Skuldrådgivare. Om möjligt är det att föredra att ta ett privatlån istället för ett snabblån.

Fördelar med snabblån på 5000 kronor:

 • Snabb utbetalning, ibland även på kvällar och helger.
 • De flesta 5000-kronorslån beviljas utan UC-kreditupplysning och istället används en kreditprövning via Bisnode eller Creditsafe.
 • Många långivare godkänner betalningsanmärkningar, ibland upp till 10 eller fler stycken.
 • Lån på 5000 kr är oftast enkla och snabba att få godkända, förutsatt att du uppfyller långivarens grundkrav.

Nackdelar med snabblån på 5000 kronor:

 • Snabb- och SMS-lån har vanligtvis högre räntor än exempelvis bolån.
 • En del långivare tar ut dyra uppläggningsavgifter och aviavgifter.
 • Återbetalningstiden för mindre lån är oftast kortare.
 • Risken att hamna i en skuldfälla är hög vid SMS- och snabblån, därför bör du alltid se till att din ekonomi har utrymme för lånet.

Kan jag låna 5000 kr utan inkomst?

Ja, det är möjligt att låna 5000 kr utan en fast inkomst. Vissa långivare, som Ferratum, kan godkänna låntagare som har andra former av intäkter, såsom A-kassa, sjukersättning eller en deklarerad inkomst från tidigare år.

Innehållsförteckning

Hur ansöker jag om ett lån på 5000 kronor?

För att ansöka om ett lån på 5000 kronor, följ dessa steg:

 1. Jämför långivares/bankers villkor, lånekostnader och återbetalningstider.
 2. Ange på den valda långivarens hemsida hur mycket du vill låna och vilken återbetalningsperiod du önskar.
 3. Verifiera din låneansökan med BankID eller annan e-legitimation.
 4. Vänta på kreditupplysningen som görs direkt på dig via UC, Bisnode eller Creditsafe.
 5. Du får oftast snabbt svar på din låneansökan.
 6. När ditt lån har blivit beviljat, har du pengarna på ditt konto snabbt, vanligtvis inom 5 minuter upp till 3 dagar.

Statistik om lån på 5000 kr

För att hjälpa dig att välja rätt lån, har vi sammanställt statistik om de 13 olika långivare som vi har recenserat.

Minsta lånebelopp1 000 kr
Max lånebelopp150 000 kr
Lägsta inkomst5 långivare utan inkomstkrav
Direktutbetalning7 långivare (53,85 %) erbjuder direktutbetalning
Utbetalning under helger/kvällar7 långivare (53,85 %) erbjuder direktutbetalning dygnet runt
Utan UC11 långivare (84,62 %) använder inte kreditupplysningar från UC
Utan BankID2 långivare (15,38 %) accepterar låntagare utan BankID
Betalningsanmärkningar10 långivare (76,92 %) accepterar betalningsanmärkningar
Låntagare under 2011 långivare (84,62 %) accepterar låntagare under 20 år
Genomsnittligt frånränta32,31 %
Genomsnittligt tillränta37,54 %
Genomsnittlig uppläggningsavgift361,38 kr
Genomsnittlig administrationsavgift39,25 kr

Topp 13 bästa 5000 kr lån

Här är en lista över de 10 bästa långivarna för 5000 kr lån:

 • Ferratum
 • Klara Lån
 • Binly
 • Flexkontot
 • Loanstep
 • ViaConto
 • Merax
 • Credifi
 • Cashbuddy
 • Brixo
Innehållsförteckning

Vanliga Frågor och Svar

Hur snabbt kan jag låna 5000 kronor?

Om du ansöker om lån med BankID, uppfyller långivarens krav och har samma bank som långivaren, kan du vanligtvis få dina 5000 kr inom en timme.

Kan jag låna 5000 kronor utan säkerhet?

Ja, de flesta mindre SMS-lån och snabblån är lån utan säkerhet. Olika långivare har vanligtvis ett tak för hur mycket du kan låna utan säkerhet, till exempel tillåter Vivus att du lånar upp till 20 000 kr utan säkerhet.

Finns det långivare som godkänner skuldsaldo hos Kronofogden?

Nej, du kan vanligtvis inte beviljas lån om du har obetalda skulder hos Kronofogden. Däremot kan du få lån med skuldsaldo om du kan erbjuda någon form av säkerhet, såsom en borgen, medlåntagare eller ett värdefullt pantföremål.

Måste jag ange vad jag ska använda mina 5000 kronor till?

Nej, det finns inget krav på att ange syftet för ditt lån när du ansöker.

Finns det någon långivare som beviljar lån till alla?

Nej, det finns ingen långivare som godkänner alla ansökningar. Men det finns långivare som godkänner betalningsanmärkningar och låntagare utan fast inkomst. Exempel på sådana långivare är Northmill och Klara Lån som erbjuder SMS-lån trots betalningsanmärkningar.

Hitta inforation hos OptimalaVal.se

Det är viktigt att komma ihåg att informationen i den här artikeln endast är avsedd för informativa ändamål. Innan du ansöker om ett lån, bör du alltid konsultera de specifika villkoren och räntesatserna hos långivaren och säkerställa att du förstår lånevillkoren helt och hållet. Det är också bra att överväga andra finansieringsalternativ och se till att lånet är nödvändigt och hållbart med din nuvarande ekonomiska situation.