Låna pengar på Julafton och Juldagen – Jämför lån för dina julbehov

Även under högtider som jul och nyår finns möjligheten att låna pengar snabbt och enkelt. SMS-lån med direktutbetalning är det mest efterfrågade alternativet, men vi har även granskat andra möjligheter.

Latest update 12 March 2024

Kan jag låna med direktutbetalning under jul och julafton?

Ja, du kan låna pengar under jul och julafton. För att göra det behöver du välja en långivare eller bank som erbjuder direktutbetalning dygnet runt. Det finns många SMS-lån upp till 50 000 kr att välja mellan. För större belopp kan ett privatlån (blancolån) vara ett bättre alternativ, men utbetalningen tar oftast längre tid.

SMS-lån under jul

Framför allt erbjuder SMS-lån direktutbetalning dygnet runt. För att detta ska vara möjligt måste långivaren automatisera hanteringen av din ansökan och erbjuda direktutbetalning till din bank.

De flesta snabblån med direktutbetalning över jul räknas nu som högkostnadskrediter enligt de svenska lagarna från 2018. Efter dessa ändringar måste snabblån med en effektiv ränta över 30 procentenheter högre än Riksbankens referensränta klassificeras som högkostnadskrediter.

Flera kostnader som uppläggningsavgift och aviavgift gör den effektiva räntan hög. Den effektiva räntan underlättar jämförelser mellan olika lån på marknaden.

Exempel på långivare som erbjuder lån under jul:

Långivare 1 – Ferratum

Lånebelopp1 000–50 000 kr
Löptid1 månad–6 år
Nominell ränta4,9–21,9%
DirektutbetalningDygnet runt till Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken

Långivare 2 – Northmill Bank

Lånebelopp1 000–50 000 kr
LöptidUpp till 5 år
Nominell ränta40,08%
DirektutbetalningDygnet runt till Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken
Innehållsförteckning

Långivare med direkt utbetalning dygnet runt året om

 • Lån med direkt utbetalning dygnet runt till Nordea
 • Lån med direkt utbetalning dygnet runt till SEB
 • Lån med direkt utbetalning dygnet runt till Swedbank
 • Lån med direkt utbetalning dygnet runt till Handelsbanken

Jämför olika lån hos en låneförmedlare

För att få det bästa lånelöftet på julen kan du ansöka via en låneförmedlare. De kan skicka din ansökan till alla samarbetspartners som godkänner lån över jul. Du kan sedan välja ett lånelöfte som passar din ekonomi.

När du ansöker via en låneförmedlare görs endast en kreditupplysning, och din kreditvärdighet påverkas inte på samma sätt som när du ansöker hos flera långivare. Exempel på stora låneförmedlare med många samarbetspartners är Lendo, Advisa och Sambla.

Finns det några risker med att låna under jul?

Julen är en stressig och ofta dyr tid på året. Det rekommenderas generellt inte att låna mer pengar än du har råd att betala tillbaka. Att skaffa en stor skuld under jul kan bli kostsamt eftersom många snabblån har höga räntor. Lån som tas under jul hamnar också oftare hos Kronofogdemyndigheten.

Alternativ till lån under jul

Storhelger som jul kan vara kostsamma. Det finns dock alternativ till lån som kan vara bättre för personer med låg kreditvärdighet.

Ansök om ett kreditkort

Om du vet att du får en julbonus eller andra pengar senare under månaden kan ett kreditkort vara ett alternativ för nödvändiga inköp. Om du betalar inom en viss tid tillkommer oftast ingen ränta. Ansök om ett kreditkort som passar dig och bli fakturerad en klumpsumma i slutet av månaden.

10 lån att överväga på julafton och juldagen:

 • Ferratum
 • Credifi
 • Klara Lån
 • Binly
 • ViaConto
 • Northmill Bank
 • Lumify
 • Loanstep
 • Saldo
 • Lendo
Innehållsförteckning

Vanliga frågor och svar

Kan man låna pengar under jul trots betalningsanmärkningar?

Ja, det är möjligt att låna hos långivare trots betalningsanmärkningar även under jul. Din kreditvärdighet kan dock påverka räntan, och kostnaden för lånet kan därmed bli högre med anmärkningar.

Kan man låna pengar till julklappar?

Ja, det går att låna pengar till julklappar. Du kan även köpa julklappar och betala med Klarna för att delbetala eller betala summan när lönen kommer strax efter julafton. Var dock försiktig med att låna till saker du inte har råd med.

Kan jag ansöka om lån på juldagen?

Ja, du kan ansöka om lån även på juldagen då många långivare erbjuder direktutbetalning. Det innebär att du kan få pengarna på kontot direkt efter verifierad låneansökan.