Låna pengar som arbetslös: Godkända långivare utan fast anställning

Att låna pengar som arbetslös och utan fast inkomst är fullt möjligt. Emellertid är alternativen begränsade till SMS-lån, mikrolån eller snabblån utan UC. Dessa lån använder Creditsafe eller Bisnode som kreditupplysningsbolag och betraktas ofta som högkostnadskrediter med direktutbetalning. Det är av yttersta vikt att noga överväga riskerna med snabba utbetalningar samt höga räntor och avgifter. Ferratum anses vara en passande långivare för lån till arbetslösa, med möjlighet att låna pengar snabbt utan krav på inkomst och utan UC.

Latest update 12 March 2024

Kan jag låna pengar som arbetslös?

Ja, det är faktiskt möjligt att låna pengar som arbetslös. Många långivare kräver normalt sett en fast inkomst, men det finns några som erbjuder lån utan inkomstkrav. Det är viktigt att kunna styrka grundläggande krav, såsom att vara över 18 år, ha svenskt personnummer och vara folkbokförd i Sverige. Att inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden är också en förutsättning. Varje långivare har ytterligare specifika krav, inklusive deklarerad inkomst, betalningsanmärkningar, ålder, inkassoskulder, smålån, familjesituation, anställning och andra riskfaktorer.

Hur du kan få lån trots svag kreditvärdighet

För att få lån trots svag kreditvärdighet kan du ansöka om lån med låg inkomst, trots betalningsanmärkningar eller många UC-förfrågningar. Att söka lån med hög beviljandegrad kan också öka dina chanser. Det är viktigt att vara medveten om riskerna med att ta lån som arbetslös, då utebliven återbetalning kan leda till betalningsanmärkningar och höga kostnader. KALP-kalkyl, som visar din månatliga ekonomi, är ofta ett krav för att visa att du har råd att betala tillbaka lånet.

Att ta lån som arbetslös med betalningsanmärkning

I vissa fall är det möjligt att låna pengar som arbetslös med betalningsanmärkning, främst genom SMS-lån som godkänner betalningsanmärkningar. Ferratum, Lumify och Snabbfinans erbjuder lån utan UC till arbetslösa, förutsatt att övriga krav uppfylls.

Alternativ till att låna pengar som arbetslös

I stället för att ta lån som arbetslös finns olika alternativ att överväga. Att fråga familj eller vänner om hjälp, söka arbete, använda pantlån hos Sefina Pantbank eller ansöka tillsammans med en borgensman är möjliga alternativ. Det är viktigt att vara försiktig med högkostnadskrediter och överväga andra finansiella stödformer.

Pantlån hos Sefina Pantbank

Sefina Pantbank erbjuder en plattform där du har möjlighet att belåna dina ägodelar och få ett lån motsvarande föremålets värde. Genom att lämna in värdefulla föremål som säkerhet får du tillgång till kapital. Vid oförmåga att återbetala lånet har pantbanken rätt att sälja det pantsatta föremålet för att täcka den obetalda skulden. Sefina Pantbank utgör därmed en säker och pålitlig möjlighet för den som söker lån med fysisk säkerhet.

Bildkälla: OptimalaVal.se besökte Sefina pantbank online och kunde där bekräfta deras procedur för att erbjuda lån till arbetslösa mot pant som säkerhet.

Innehållsförteckning

Hur du får ett lån utan ett jobb

Att få ett lån utan ett jobb kan vara möjligt genom att ansöka om snabblån. För större belopp, som ett billån, krävs bevis på goda ekonomiska förhållanden. Det är viktigt att sammanställa och redovisa alternativa inkomstkällor samt tillgångar som kan användas som säkerhet.

Bildkälla: Optimalaval.sebesökte Hallå konsument online och kan bekräfta att de erbjuder kommunal skuldrådgivning som kan vara till stor hjälp om man lånar utan fast jobb.

Typer av lån du kan ta om du inte har ett jobb

För de utan fast inkomst finns olika lånalternativ, inklusive snabblån, kontokredit och pantlån. Samlingslån kan också vara ett alternativ för att hantera amorteringskrav och högkostnadskrediter.

Exempel på långivare som ger lån till arbetslösa

Det finns flera långivare som erbjuder lån till arbetslösa, och en jämförelse av olika långivare kan göras med hjälp av tjänster som Lendo eller Zmarta. Exempel på långivare inkluderar Ferratum, Credifi, Klara Lån, Binly, ViaConto, Northmill Bank, Lumify, Loanstep, Enklare och Flexkontot.

Innehållsförteckning

Statistik om lån utan inkomst

För att hjälpa dig att välja rätt lån har vi sammanställt statistik om de 12 olika långivarna som vi recenserat.

Minsta lånebelopp1 000 kr
Max lånebelopp600 000 kr
Lägsta inkomst4 långivare utan inkomstkrav
Direktutbetalning6 långivare (50,00 %) erbjuder direktutbetalning
Utbetalning under helger/kvällar6 långivare (50,00 %) erbjuder direktutbetalning dygnet runt
Utan UC9 långivare (75,00 %) använder inte kreditupplysningar från UC
Utan BankID3 långivare (25,00 %) accepterar låntagare utan BankID
Betalningsanmärkningar10 långivare (83,33 %) accepterar betalningsanmärkningar
Låntagare under 2011 långivare (91,67 %) accepterar låntagare under 20 år
Genomsnittligt frånränta26,75 %
Genomsnittligt tillränta37,67 %
Genomsnittlig uppläggningsavgift356,00 kr
Genomsnittlig administrationsavgift39,88 kr

Topp 12 bästa lånen för arbetslösa 2024

En lista över de bästa lånen för arbetslösa inkluderar Ferratum, Credifi, Klara Lån, Binly, ViaConto, Northmill Bank, Lumify, Loanstep, Enklare och Flexkontot.

Så gjorde vi på OptimalaVal.se testet

En beskrivning av hur OptimalaVal.se utför tester och jämförelser av olika långivare. Parametrar som betygsätts inkluderar totalkostnader, utbetalningstid, beviljandegrad, tydlighet kring lånevillkor och kundupplevelse.

Innehållsförteckning

Vanliga frågor och svar

Vilket lån kan jag ta som arbetslös?

Som arbetslös är dina alternativ något begränsade. Generellt kan du ansöka om snabblån hos långivare med låga krav, och i vissa fall ett lägre privatlån, även om detta är ovanligt.

Kan jag låna även om jag har en låg inkomst som arbetslös?

Ja, så länge du uppfyller de grundläggande kraven för att få låna i Sverige kan du bli beviljad ett lån trots låg inkomst som arbetslös.

Kan man få bolån som arbetslös?

Det är mycket svårt att få ett bolån som arbetslös. Möjligheten ökar om du har andra inkomster, såsom avkastning från aktieportfölj eller om du har en medsökande med stabil ekonomi.

Kan jag, som arbetslös, låna pengar med ett aktivt ärende hos Kronofogden?

Nej, det är inte möjligt att ta nya lån om du har skulder hos Kronofogden. Du kan dock pantsätta föremål för att få ut kontanter från deras värde.

Kan jag ta blancolån som arbetslös?

Nej, blancolån är privatlån utan säkerhet och kräver därmed en stabil inkomst.

Hur mycket pengar kan jag låna när jag inte har ett jobb?

Lån för arbetslösa ligger vanligtvis mellan 1 000–20 000 kr. Det exakta lånebeloppet beror på dina övriga ekonomiska förhållanden, inklusive tillgångar som aktier, bostadsägande eller eventuella betalningsanmärkningar.

Var är det lättast att få lån för arbetslösa?

Det är oftast enklare att låna från långivare som erbjuder högkostnadskrediter. Många onlinebanker erbjuder lån för arbetslösa. Om du har någon form av inkomst blir det lättare att få lån, och det finns flera långivare som godkänner låg inkomst.

Kan jag ta ett samlingslån som arbetslös?

Ja, det är möjligt att ta ett samlingslån som arbetslös, förutsatt att du uppfyller grundkraven för att få låna.

Hur snabbt kan jag låna som arbetslös?

Snabblån och kontokrediter med direktutbetalning och automatisk handläggning kan betala ut pengarna inom 15 till 60 minuter.

Kan jag ta SMS-lån som arbetslös?

Ja, snabba SMS-lån erbjuds av bland andra Ferratum och Lumify med direktutbetalning till arbetslösa, förutsatt att alla andra krav uppfylls.