Finansiera Bostadsköpet med Kontantinsatslån: Så Går Det Till

När du är på väg att köpa en bostad behöver du ofta betala 15% av bostadens kostnad som en kontantinsats. Men om du saknar de nödvändiga besparingarna för kontantinsatsen finns alternativet att låna pengar till kontantinsatsen.

Latest update 27 October 2023

Här är några viktiga aspekter att beakta:

Kan du Låna till Kontantinsatsen? 

Ja, det är möjligt att ta ett lån för att täcka din kontantinsats när du köper en bostad. Genom OptimalaVal.se kan du jämföra blancolån, som är lån utan säkerhet, för att finansiera din kontantinsats. Viktigt är att din ekonomi är stabil och att du kan hantera både bostadslånet och ditt lån för kontantinsatsen.

Tänk på Följande Innan du Tar Ett Lån för Kontantinsatsen 

Innan du ansöker om ett lån för kontantinsatsen, måste du vara medveten om dina ekonomiska förutsättningar. Ett bolån i Sverige består vanligtvis av två delar: bottenlånet (upp till 85% av bostadens värde med bostaden som säkerhet) och blancolånet (som täcker återstående del av kontantinsatsen). Räntan på blancolån är vanligtvis högre än på bottenlån, eftersom det saknar säkerhet.

Lagstiftningen kring lån i Sverige regleras av [Finansinspektionen](länk till Finansinspektionen), som övervakar bankernas utlåning och kräver vissa kapitalreserver. Dessa regler kan påverka ditt låneutrymme och villkoren för ditt lån.

Inte alla banker erbjuder lån för kontantinsatser. Många av de större bankerna erbjuder enbart lån för handpenning.

Slutligen, ha en realistisk uppfattning om din framtida ekonomi. Att ta ett lån för kontantinsatsen är en åtagande som sträcker sig över flera år. Om du är osäker på din framtida inkomst eller har ekonomiska bekymmer, kan det vara klokt att vänta tills din ekonomi är mer stabil.

Räntan på Kontantinsatslån Räntan på ditt kontantinsatslån kommer att variera beroende på långivaren och din kreditvärdighet. Det är viktigt att uppmärksamma den effektiva räntan, som inkluderar både den nominella räntan och eventuella avgifter. Dessutom kan realräntan, som tar hänsyn till inflationen, påverka den totala kostnaden för lånet.

Innehållsförteckning

Hur Man Lånar Pengar till Kontantinsatsen 

Om du överväger att låna pengar till kontantinsatsen för att investera i en bostad, kan du följa dessa steg:

 • Besök OptimalaVal.se för att jämföra olika privatlån som kan användas för kontantinsatsen.
 • Välj en långivare som erbjuder förmånliga villkor baserat på din ekonomi och kreditvärdighet.
 • Kontakta den valda banken, som [Nordea](länk till Nordea) eller [SEB](länk till SEB), för att ansöka om både bostadslån och privatlån för kontantinsatsen. Förbered de nödvändiga dokumenten, inklusive inkomstuppgifter och eventuell information från [Kronofogden](länk till Kronofogden).
 • Banken kommer att utföra en kreditupplysning och bedöma din förmåga att betala lånet baserat på din inkomst, skulder och andra ekonomiska faktorer.
 • Om din ansökan godkänns, kommer du att få ett skuldebrev för bostadslånet och ett blancolån (kontantinsatslånet). Dessa lån kan vara annuitetslån med en bestämd löptid.
 • Använd lånet för kontantinsatsen vid köpet av bostaden. Se till att följa dina återbetalningar och din privatekonomi för att hantera både bostadslånet och kontantinsatslånet.

Långivare som Erbjuder Lån för Handpenning 

Flera stora banker erbjuder lån för handpenning, vanligtvis upp till 10% av bostadens pris. Exempel på sådana banker inkluderar [SBAB](länk till SBAB), [Nordea](länk till Nordea), [Länsförsäkringar](länk till Länsförsäkringar) och [Skandia](länk till Skandia).

Öka Dina Chanser med en Medlåntagare 

Att ha en medlåntagare kan öka dina chanser att få ett lån för kontantinsatsen och förbättra lånevillkoren. En medlåntagare delar ansvaret för lånet och bidrar med sin ekonomiska säkerhet. Om ni båda blir godkända har ni samma betalningsansvar för lånet.

Alternativ till Blancolån: Låna av Närstående 

Ett alternativ till att ta ett blancolån för kontantinsatsen är att låna pengar från närstående, som föräldrar, släktingar eller vänner. Innan ni ingår ett sådant avtal bör ni upprätta ett skriftligt låneavtal som reglerar ränta, återbetalningstid och eventuella säkerheter. Kom ihåg att vara tydlig med villkoren och ha en plan för återbetalningen för att undvika eventuella konflikter.

Vanliga Frågor och Svar om Kontantinsats, Kontantinsatslån och Handpenning 

Här är några svar på vanliga frågor:

 • Hur Går Betalningen av Kontantinsatsen till?: Betalningen av kontantinsatsen sker vanligtvis genom en faktura eller autogiro från långivaren. Handpenningen betalas vanligtvis först, och resten av kontantinsatsen betalas vid bostadsövertagandet.
 • Kontantinsatsen sitter i min gamla bostad?: Ja, kontantinsatsen för en ny bostad kan vara kopplad till din nuvarande bostad. Om försäljningen av din gamla bostad tar tid eller ger mindre vinst än förväntat, kan du överväga ett tillfälligt lån för att täcka kontantinsatsen.
 • Kan man Få Tillbaka Kontantinsatsen?: Det är möjligt att få tillbaka kontantinsatsen genom omförhandling av bolånet om din ekonomiska situation förbättras.
 • Vad Händer med Handpenningen Om Köparen Drar Sig Ur?: Om en köpare drar sig ur ett bostadsköp, kan säljaren ha rätt att behålla handpenningen som kompensation.
 • Hur Räknas Handpenningen Ut?: Handpenningen är 10% av bostadens värde. Exempelvis, om bostaden kostar 2 miljoner kronor, skulle handpenningen vara 200 000 kronor (10% av 2 miljoner).
 • Vad är Skillnaden Mellan Handpenning och Kontantinsats?: Handpenning är 10% av bostadens värde och fungerar som en förskottsbetalning, medan kontantinsatsen är en del av köpeskillingen som du måste betala upp till 15% av bostadens värde.
 • Kan Man Ansöka om Lån Tillsammans Med Någon?: Ja, det är möjligt att ansöka om lån tillsammans med en medlåntagare, vanligtvis en nära släkting eller partner.
 • Kan Man Ta Bolån Utan Kontantinsats?: Nej, det är inte möjligt att ta bolån utan kontantinsats i Sverige.
 • Vad är Bolånetaket?: Bolånetaket begränsar möjligheten att låna till 85% av bostadens värde och infördes i Sverige 2010.
 • Kan Man Använda Kontantinsatsen för Att Betala Handpenningen?: Ja, kontantinsatsen kan användas för att betala handpenningen vid köpet av en bostad.
 • Vad är Ett Överbryggningslån (Brygglån)?: Ett överbryggningslån används när du köper en bostad innan du har sålt din nuvarande bostad. Det hjälper dig att täcka kontantinsatsen och betalas tillbaka när din gamla bostad säljs.

Låna till kontantinsatsen –  Information från OptimalaVal.se 

Här hos oss på OptimalaVal.se kan du få tips och råd beträffande hur du kan finansiera din kontantinsats. Om du har några frågor eller funderingar, tveka inte på att höra av dig till oss. Välkommen!

Innehållsförteckning