När förlorar UC-förfrågningar sin giltighet?

Hur länge behålls min UC-förfrågan?

UC-förfrågningar lagras i 12 månader efter att de har genomförts, och detta har konsekvenser för din ekonomi och kreditvärdighet. Det är därför klokt att tänka efter innan du ansöker om onödiga lån, eftersom många förfrågningar kan påverka ditt framtida lånemöjligheter och avtalsvillkor.

Latest update 12 March 2024

UC-förfrågningar och deras inverkan

Många UC-förfrågningar kan, likt betalningsanmärkningar, sänka din kreditvärdighet och innebära ekonomiska risker. Det är viktigt att notera att UC-förfrågningar inte kan tas bort i förtid om inget fel har begåtts.

Överväg att vänta ut upplysningstiden

Om du möter svårigheter att få lån på grund av flertalet UC-förfrågningar kan det vara en fördel att avvakta de 12 månadernas upplysningstid. När denna tidsperiod löper ut kommer din kreditvärdighet att förbättras, vilket i sin tur ökar dina chanser att få din låneansökan godkänd av flera långivare.

Faktorer som påverkar ditt UC-score

Ditt UC-score är resultatet av flera variabler. Både nyttjade och beviljade krediter påverkar din poäng. Dock kommer avslutade krediter att gradvis försvinna över tid, vilket resulterar i en förbättrad kreditvärdighet.

Skillnader mellan UC och andra kreditupplysningsföretag

UC:s register och UC-score omfattar enbart kreditgivare som använder UC som sitt kreditupplysningsföretag. Om du ansöker om lån hos en långivare som använder andra kreditupplysningsföretag, såsom Bisnode, kommer ditt UC-score inte att påverkas på samma sätt. Dina skulder registreras olika när alternativa kreditbolag används.

Lånalternativ utan UC

För att undvika fler UC-förfrågningar kan du överväga alternativa lån utan UC.

Så minimerar du antalet UC-förfrågningar:

För att skydda din ekonomi kan det vara smart att minska antalet UC-förfrågningar eller helt undvika dem. Här är några strategier du kan använda:

Försök undvika fakturabetalningar

I många fall krävs en kreditupplysning när du väljer fakturabetalning. Istället kan du välja en onlinebaserad betalningsmetod som ger dig en e-faktura direkt till din digitala brevlåda.

Använd en låneförmedlare

Låneförmedlare samarbetar med flera långivare och banker, vilket gör det enklare för dig att jämföra lån. En stor fördel med låneförmedlare är att endast en UC-förfrågan utförs. Du får lånelöften via e-post och kan jämföra och signera ett lån med BankID.

Några populära låneförmedlare är Lendo och Advisa.

Källhänvisningar:

https://www.uc.se/kunskap-inspiration/artiklar/varfor-ta-en-uc-ar-nagot-positivt/
https://www.kreditkoll.nu/uc-paverkar-kreditvardighet
https://www.minuc.se/fragor-svar/kreditupplysning/hur-manga-forfragningar-ar-ok

 

Innehållsförteckning

Vanliga frågor och svar om UC:

Vilka lån syns inte hos UC?

Om du ansöker om ett lån hos en kreditgivare som använder ett annat kreditupplysningsbolag än UC, kommer lånet inte att synas i UC:s register. För att undvika påverkan på din kreditvärdighet kan du välja en långivare som samarbetar med exempelvis Bisnode eller Creditsafe.

När försvinner avslutade krediter från UC?

När du har betalat av eller avslutat ett lån kommer den avslutade krediten att försvinna från UC:s register den följande månaden. Efter det att avslutade lån och krediter har försvunnit, uppdateras ditt UC-score. Om du har flera små lån kan det vara en bra idé att först minska antalet krediter från UC, även om informationen är synlig i 12 månader efter att en UC-förfrågan har genomförts.

Hur många UC-förfrågningar är för många?

Många långivare har ett tak för antalet UC-förfrågningar som är tillåtna för att godkänna en låneansökan. Generellt rekommenderas att undvika att samla på sig fler än tre förfrågningar under en kort tidsperiod. Det finns dock inget fastställt maxtak för antalet UC-förfrågningar, och det varierar beroende på lånetyp och långivare.

Måste man alltid göra en UC-förfrågan när man ansöker om ett lån?

Nej, det är inte alltid nödvändigt att göra en UC-förfrågan när du ansöker om lån. Du kan ansöka om lån hos långivare som använder andra kreditupplysningsföretag än UC. I Sverige finns ingen lag som kräver att en kreditupplysning måste göras vid lånansökan, men det används allmänt som ett bedömningsverktyg för kreditvärdighet i samband med lån. Pantlån är en undantag där ingen kreditprövning görs, eftersom föremålet fungerar som säkerhet för lånet.

Hur länge är en UC-förfrågan registrerad på dig?

En UC-förfrågan registreras på dig som ansöker om ett lån under hela upplysningstiden, vilket är 12 månader. En kreditupplysning tar med din totala inkomst, utgifter och ekonomiska förutsättningar i beräkningen. Den innehåller information om aktiva lån och krediter, betalningsanmärkningar, kreditupplysningar från de senaste 12 månaderna och dina personuppgifter.