Optimala Val hjälper dig att hitta rätt lån till lägst ränta

 • 70+ oberoende recensioner
 • Låna 1 000 – 600 000 kr
 • Vi har sammanställt räntor och villkor
Latest update 12 March 2024

Så Utförs Testerna på Optimala Val

Vi tar hänsyn till en rad olika faktorer när vi jämför olika långivare. För mer information, se våra redaktionella riktlinjer. Nedan finner du några av de parametrar vi granskar:

 • Totala kostnader, inklusive avgifter och räntor
 • Tid för utbetalning och processens effektivitet
 • Godkännandefrekvens
 • Klarhet i lånevillkor
 • Kundtillfredsställelse
 • Ytterligare fördelar, så som betalningsfria månader

Lån efter dina behov med Optimala Val

På Optimala Val har du möjlighet att hitta en mängd olika lån från såväl erkända som populära långivare. Önskar du jämföra två långivare mot varandra eller är du ute efter den lägsta möjliga räntan? Här på webbplatsen finner du all den information du behöver.

Varför Använda Optimala Val?

Att hitta rätt i lånevärlden kan vara en utmaning med tanke på mängden av termer och begrepp. Vi strävar efter att förenkla detta för dig som konsument genom att erbjuda detaljerade guider och omdömen. Vi tillhandahåller även enkel och lättillgänglig information om alla relevanta lagar och regler.

Optimala Vals Arbetsmetoder

Vår verksamhet bygger på tre hörnstenar:

 • Expertis: Vi har lång erfarenhet inom en mängd olika låntyper, vilket ger oss en omfattande praktisk kunskap i ämnet och möjligheten att ge vägledning i nästan alla frågor relaterade till krediter och lån.
 • Objektivitet: Vi har inte som mål att erbjuda dig våra egna lån, utan istället att leverera så klara och öppenhjärtiga recensioner som möjligt.
 • Säkerhet: Vår främsta uppgift är att förmedla kontakten mellan dig och potentiella långivare. Det är mycket viktigt för oss att processen är säker, och därför lagrar vi inte någon personlig information om dig som besökare.

Vilka Typer av Lån Kan Du Hitta?

I vårt utbud finner du bland annat populära lånetyper som snabblån och blancolån, som oftast räknas som lån utan UC. Det innebär att kreditupplysningen görs av en annan aktör än Upplysningscentralen, vilket gör att din ansökan inte registreras i UC:s register eller påverkar din framtida kreditvärdighet.

Om du däremot ansöker om lån med UC kommer detta att registreras, och flera sådana ansökningar kan påverka ditt kreditbetyg negativt.

Andra lånetyper som du kan finna hos oss kan hjälpa dig att konsolidera befintliga lån och krediter, vilket kan minska din månatliga kostnad. Det är viktigt att du jämför olika lån för att hitta det som passar dig bäst.

De Mest Populära Lånen på Optimala Val

Det finns särskilt populära lånetyper som ständigt efterfrågas, exempelvis snabblån där du kan få tillgång till upp till 50 000 kr direkt. För större lånebelopp är privatlån ofta ett bättre val, då de vanligtvis har en fördelaktigare ränta. Det är viktigt att notera att många snabblån idag klassas som högkostnadskrediter, vilket betyder att räntan ofta överstiger 30%.

Därför är det klokt att jämföra olika alternativ på marknaden. Vi tillhandahåller artiklar om de flesta låneformer för att du ska kunna få en djupare förståelse av hur processen fungerar och vilket lån som är mest lämpligt för just dig.

Innehållsförteckning

Vad är ett lån?

Definition av ett lån

Ett lån är en finansiell transaktion mellan en långivare och en låntagare, där båda parter kommer överens om ett visst lånebelopp som låntagaren önskar få utbetalt. Långivaren sätter en ränta och en tidsram för återbetalning (amortering). Återbetalningstiden, även känd som löptiden, specificeras alltid klart och tydligt i samband med låneansökan och påverkar den månatliga lånekostnaden.

Olika typer av lån

Lån finns i många olika former, som exempelvis mindre snabblån, privatlån där du kan låna upp till 600 000 kr, eller specialiserade lån som billån och båtlån. Lagstiftning och regleringar styr hur långivare kan bevilja lån, inklusive de maximala räntesatserna som får tillämpas.

Kontokredit vs. Låneutbetalning

Du kan antingen ansöka om en kontokredit, där du stegvis tar ut lånebeloppet efter behov, eller så kan du få hela lånebeloppet utbetalat på en gång, vilket vanligtvis kallas för SMS-lån eller privatlån.

Räntor och kredit – Vad är skillnaden?

Lån och kredit är två olika saker. Ett lån är en engångsutbetalning till ditt bankkonto, medan en kredit är en summa pengar som du kan ta ut löpande. En av de mest vanliga formerna av kredit är kreditkort.


Allt du behöver veta om räntor

Nominell ränta

Nominell ränta är den grundläggande räntan och den siffra som ofta marknadsförs först av långivare. Det är viktigt att notera att denna ränta inte inkluderar eventuella andra kostnader såsom uppläggningsavgifter.

Effektiv ränta

Effektiv ränta är en mer heltäckande siffra som inkluderar alla kostnader och avgifter. Det är en viktig faktor att beakta när du jämför lån.

Årsränta

Årsränta är i princip samma sak som nominell ränta men delas upp per månad beroende på din återbetalningsplan.


Snabba lån och direktutbetalning

Hur snabbt kan jag låna?

Om du har bråttom att få tillgång till pengar, finns det flera alternativ. Vissa långivare erbjuder omedelbar utbetalning, särskilt om de använder automatiska handläggningssystem.

Direktutbetalning till olika banker

 • Direktutbetalning till Handelsbanken
 • Direktutbetalning till Swedbank
 • Direktutbetalning till Danske Bank
 • Direktutbetalning till Nordea
 • Direktutbetalning till SEB

Optimala Val har sammanställt en lista över långivare som erbjuder direktutbetalningar till olika banker. Detta gör det enklare för dig att välja den bästa långivaren för dina behov.

Vad väljer svenskar att låna pengar till?

Varför svenskar tar lån: En mångfacetterad bild

Anledningarna till varför svenskar lånar pengar skiftar betydligt. För en del handlar det om att finansiera stora inköp som en bil eller ett kylskåp, eller att göra en betydande investering som en kontantinsats för en bostad. Det finns också de som använder lånet på ett mindre ansvarsfullt sätt, som för att bekosta daglig konsumtion, vatten, mat, mobiltelefon, avbetalning av IOU eller andra skulder.

Enligt en studie utförd av Zmarta har cirka 2 miljoner svenskar tagit ett lån i någon form. Cirka 60% av dessa lån, som är förmedlade via deras plattform, är tagna av män och 40% av kvinnor. Åldersgruppen som oftast tar lån är de som är mellan 26 och 35 år.

Innehållsförteckning

Vanliga skäl till att svenskar tar lån

För att köpa en bil

Lån för bilköp är mycket vanligt. Du kan antingen låna pengar direkt från bilhandlaren eller från en online långivare.

Typer av billån

 • Billån med bilen som säkerhet
 • Billån utan kontantinsats och säkerhet

För andra fordon som MC eller båt

Om du är intresserad av att köpa en motorcykel, båt eller husvagn kan du också ta ett lån för detta, antingen direkt från säljaren eller via ett privatlån online eller från en lokal bank.

För att renovera bostaden

Cirka 20% av svenskar har tagit lån för att finansiera hemrenovering, vanligtvis genom privatlån där räntan är mer förmånlig.

För kontantinsats vid bostadsköp

När du köper en bostad behöver du betala 15% av köpeskillingen i kontantinsats. Detta kan du finansiera genom ett blancolån (upp till 600 000 kr) eller genom att komplettera dina sparade pengar med ett snabblån.

För att konsolidera lån och krediter

Om du vill konsolidera befintliga lån och krediter är du inte ensam – 45% av låntagarna i Sverige gör detta. Optimala Val uppdaterade sin webbplats den 15 september 2023 för att jämföra olika låneförmedlare där du kan konsolidera dina lån till en lägre kostnad.

Andra skäl för att ta lån

 • Semestrar
 • Inredning – Cirka 10% har tagit lån för detta
 • Tandvård – Ungefär 5% har tagit lån för detta
 • Konsumtion – 12% enligt Zmarta
 • För att ta körkort – Cirka 2%

Svenskars lånevanor

Vid övergången till 2020 hade svenskar i genomsnitt en låneskuld på cirka 430 000 kronor. Detta är det näst högsta beloppet i Europa, endast överträffat av Danmark. År 2021 var det mest vanligt att låna pengar för att konsolidera lån, och det näst mest vanliga var billån.

Innehållsförteckning

Olika lånetyper

Beroende på vad du behöver pengarna till finns det olika lån att välja mellan, inklusive SMS-lån, privatlån, billån, bolån, studielån och körkortslån.

SMS-lån

Dessa lån har höga räntor och avgifter men är snabba att få. De är vanligtvis lämpliga för mindre belopp upp till 50,000 kr och har oftast en kort återbetalningstid.

Privatlån

Ett privatlån är vanligtvis ett blancolån utan säkerhet. Lånesumman kan vara upp till 600 000 kr, och återbetalningstiden kan vara upp till 20 år, beroende på långivaren.

Bolån

Ett bolån kan täcka upp till 85% av värdet på en bostad, medan de återstående 15% måste komma från en kontantinsats, som kan finansieras med ett privatlån.

Studentlån

Optimala val i utbildningsfinansiering kan variera, men i Sverige är CSN-lånet vanligtvis det mest fördelaktiga. Under 2022 beslutade Riksdagen att göra lånet ännu mer fördelaktigt genom att sätta räntan till 0%, vilket gör det till en av de mest förmånliga finansieringsalternativen inte bara i Sverige, men i hela Europa.

Förutom lånet erbjuder CSN också olika bidragsalternativ. Det är dock viktigt att vara medveten om inkomstkraven som gäller för att kvalificera sig för dessa bidrag. Tänk på att även inkomster från Försäkringskassan och arbetslöshetskassan räknas in i denna bedömning.

För att undvika komplikationer, se till att du uppfyller alla kriterier innan du ansöker. Det finns även andra finansieringsvägar att utforska ifall du inte uppfyller CSN:s krav.

Vad krävs för att göra Optimala Val?

För att göra det optimala valet av finansieringsalternativ bör du vara medveten om de krav som ställs på dig. Det finns både lagstadgade och långivarspecifika krav att beakta. Dessa kan variera beroende på:

 • Typen av finansiering – Exempelvis mikrolån, blancolån eller bolån.
 • Vilken långivare du väljer – Olika långivare har olika kriterier.
 • Din personliga ekonomiska situation – Denna bedöms genom kreditvärdering och andra faktorer.

Exempel på vanliga grundkrav

Här är några standardkrav för att kvalificera sig för finansiering:

 • Ålder: Minst 18 år är ett vanligt krav.
 • Bostad: Du bör vara folkbokförd i Sverige.
 • Bankkonto: Ett svenskt bankkonto är oftast ett krav.
 • Kontaktinformation: Telefonnummer och e-postadress.
 • Inkomst: Minst 8 000 kr/månad är vanligt, men vissa långivare har lägre krav.
 • Kreditvärdighet: Inga skulder hos Kronofogden är ett vanligt krav.

Kreditbedömning för just din situation

Ovanpå grundkraven görs en djupare analys av din ekonomiska situation. Detta kan inkludera en KALP-kalkyl, som hjälper långivaren att bedöma din förmåga att betala tillbaka lånet. Här tas alla dina inkomster och utgifter i beaktning.

Lån med eller utan säkerhet

Finansiering kan antingen vara med eller utan säkerhet. Med säkerhet menas att du har något av värde som kan säljas om du inte kan betala tillbaka lånet.

Lån med säkerhet

Exempelvis bostadslån kräver oftast någon form av säkerhet, som din bostad eller värdepapper. Dessa lån har vanligtvis lägre räntor eftersom risken för långivaren minskar.

Lån utan säkerhet

Lån som blancolån och snabblån kräver ingen säkerhet, utan här är det din kreditvärdighet som spelar störst roll. Dessa lån har oftast en högre ränta.

Hur mycket kostar det att låna pengar?

Kostnaden för finansiering kan inkludera flera olika poster, som ränta och olika typer av avgifter. Till exempel, om du tar ett lån på 150 000 kr med en ränta på 6% och en löptid på 8 år, kommer din månadskostnad att vara 1 971 kr. Det totala beloppet du betalar tillbaka blir 39 327 kr, med en effektiv ränta på 6,17%.

Att göra det optimala valet innebär att förstå alla dessa aspekter för att hitta det mest förmånliga alternativet för just din situation.

Normala Spann för Räntor på Olika Låntyper

Räntan varierar beroende på vilken typ av lån du väljer, din ekonomiska situation och de villkor som sätts upp av långivaren.

 • Ränta på SMS-lån: mellan 4,9–39,9 %, runt 30% i genomsnitt.
 • Ränta på privatlån: mellan 3–20%, runt 6% i genomsnitt.
 • Ränta på billån: mellan 3–10 %, runt 5% i genomsnitt.
 • Ränta på bolån: mellan 1–4 %, runt 2% i genomsnitt.

Vilken Typ av Lån är Mest Aktuellt för Dig?

Det är viktigt att jämföra olika lån på marknaden för att hitta det mest optimala valet för dig. Fokus bör ligga på tre huvudpunkter: total kostnad för det belopp du behöver låna, eventuella dolda avgifter och den effektiva räntan.

Låna Pengar Utan UC

Att låna pengar utan UC innebär att kreditupplysningen sköts av ett annat bolag än Upplysningscentralen. Detta har flera fördelar, inklusive en mindre negativ inverkan på din kreditvärdighet. Populära alternativa kreditupplysningsföretag inkluderar Bisnode och Creditsafe.

Lån Utan UC med Bisnode

Lån Utan UC med Creditsafe

Låna Pengar med Låg Ränta

Här har vi samlat information om SMS-lån med låg ränta. Det finns långivare som erbjuder räntor som är betydligt lägre, särskilt när det kommer till privatlån. Din ränta kommer ofta att baseras på en individuell kreditbedömning som tar hänsyn till din privatekonomi, pension eller annan registrerad inkomst.

Låna Pengar med Snabb Utbetalning

Tack vare automatiska handläggningssystem kan du få pengarna snabbt utbetalda, ibland inom så lite som 5 minuter. Om du inte har samma bank som långivaren, bör du ansöka inom bankens bryttider för att få pengarna samma dag.

Innehållsförteckning

Vanliga Frågor om Lån

Jag Har Betalningsanmärkningar, Kan Jag Låna Pengar?

Ja, det finns långivare som erbjuder lån även om du har betalningsanmärkningar. Maxantalet anmärkningar varierar dock mellan olika långivare.

Jag Har Ingen Fast Inkomst, Kan Jag Ta Lån?

Ja, det är möjligt. Vissa långivare har låga krav på inkomst och ser till din tidigare deklarerade inkomst.

Min Kreditvärdighet är Låg, Var Kan Jag Låna Pengar?

Det finns flera långivare som kan tänkas låna ut pengar trots en låg kreditvärdighet. Exempelvis kan Toruń, Rocker, Tryggkredit, Meraz, Viaconto och Advisa vara alternativ att överväga.

Öka Chanserna att Få Bra Villkor

Om du har svårt att få lån med bra villkor, överväg att förbättra din ekonomiska situation innan du ansöker. Detta kan öka dina chanser att få en bättre ränta på lånet. Inkomsten är oftast den mest vägande faktorn i detta sammanhang.

Vilka Lån Kan Jag Ta om Jag Har en Skuld Hos Kronofogden?

Om du har en skuld hos Kronofogden är snabblån eller privatlån oftast inte ett alternativ. Det finns dock omstartslån som kan hjälpa dig att få ordning på din ekonomi.

Jag Har Många UC-förfrågningar, Kan Jag Låna Pengar?

Ja, det är tekniskt möjligt, men din kreditvärdighet kan påverkas, vilket i sin tur kan påverka den ränta du erbjuds.

Vilka Lån Kan Jag Ta med en Medlåntagare?

Om din inkomst inte räcker till eller om du redan har många skulder, kan det vara möjligt att ansöka om ett lån med en medlåntagare. Denna person blir betalningsskyldig om du inte kan betala.

Tänk på det här innan du lånar

Att ta ett lån är ett stort ekonomiskt beslut som bör göras med stor omsorg. Det är viktigt att förstå allt som medföljer lånet, från räntor till möjliga förseningsavgifter. Här är några saker att tänka på innan du skickar in en låneansökan.

Låna inte mer än du klarar av

Det är lätt att dras med i stunden och låna mer än du faktiskt har råd med. För att undvika att hamna i en skuldfälla bör du:

 • Tänk långsiktigt: Planera din budget och se till att du kan följa avbetalningsplanen.
 • Följdverkningar: Om du inte kan följa avbetalningsplanen kan extra avgifter som dröjsmålsränta och förseningsavgifter tillkomma, plus risken för betalningsanmärkning.

Varning för hög ränta

Det finns många lån med hög ränta, särskilt så kallade högskostnadskrediter.

 • Var kritisk: Undvik lån med räntor som överstiger 30%.

Skuldfälla

Många snabblån har låga krav för att beviljas, vilket kan leda till att du hamnar i en skuldfälla.

 • Söka hjälp: Om du känner att skulden blir ohanterlig, kan du söka hjälp från Kommunala skuldrådgivning.

Det här händer om du inte kan betala dina lån

Om du inte kan betala tillbaka ditt lån kan detta ha långtgående konsekvenser:

 • Konsumenträtt: Du har en ångerrätt på 14 dagar efter att lånet har beviljats.
 • Påminnelse och avgifter: Påminnelsefakturor och extra avgifter kommer att tillkomma om du inte kan betala i tid.

Inkassokrav & inkassoavgift

Företag har rätt att skicka ett inkassokrav om en faktura inte betalas.

 • Ingen standardprocess: Det finns inga regler om hur många påminnelser som måste skickas ut innan ärendet går vidare.

Avbetalningsplan

För att undvika inkassokrav:

 • Planera noga: Se till att du kan följa avbetalningsplanen som du har avtalat om.
 • Extra kostnader: Om du inte följer planen tillkommer extra kostnader.

Betalningsföreläggande till Kronofogden

 • Krav: Företag kan ansöka om ett betalningsföreläggande till Kronofogden om du inte betalar.

Fastställande av skulden och utmätning

Kronofogden har ansvaret för att fastställa hur skulden ska betalas tillbaka.

 • Skuldsanering: I extrema fall kan du ansöka om skuldsanering, men det är svårt att få det beviljat.

I tabellform kan informationen se ut så här:

OmrådeVad du bör tänka på
LånebeloppLåna endast vad du klarar att betala tillbaka
RäntaUndvik lån med mycket hög ränta
SkuldfällaVar medveten om riskerna med snabblån
Oförmåga att betala tillbakaKänner du dig osäker, sök professionell hjälp
InkassokravVar uppmärksam på betalningsfrister
AvbetalningsplanSe till att du kan följa den avtalade planen
KronofogdenVar medveten om risken för betalningsföreläggande

Genom att vara medveten om dessa aspekter kan du göra ett mer informerat val när det kommer till att ta ett lån. Det bästa är att alltid konsultera en ekonomisk rådgivare för att få en djupare förståelse för din egen ekonomiska situation.

Hur mycket pengar kan jag låna som privatperson?

Du kan låna allt från 1 000 kronor upp till 600 000 kronor, helt beroende på vilken lånetyp det gäller. Hur stort belopp du blir beviljad beror på din kreditvärdighet, något som bedöms via en lagstadgad kreditupplysning när du skickar iväg din ansökan.

Kan jag låna pengar dygnet runt?

Ja, du kan låna pengar dygnet runt. Välj en långivare med direkt utbetalning eller som använder sig av t.ex Trustly.

Hittar jag alla långivare i Sverige här på sidan?

Nej, vi recenserar endast långivare som finns med hos Finansinspektionen. Vårt mål är att recensera långivare så snart som möjligt när nya långivare kommer ut.

Kan jag ta snabblån trots betalningsanmärkningar?

Ja, du kan ta snabblån trots betalningsanmärkningar.

Innehållsförteckning