SMSlån: Jämför SMSlån direkt 

Sök snabbt och enkelt efter de bästa SMS-lånen 2023 med OptimalaVal.se. SMS-lån, även kallade snabblån, är snabbfinansiering med högkostnadskrediter som kännetecknas av snabba ansökningsprocesser och direktutbetalning. Dessa lån erbjuder belopp upp till 50 000 kr och korta återbetalningstider. De har blivit populära, särskilt bland unga och de som har svårt att få traditionella banklån på grund av låg kreditvärdighet eller betalningsanmärkningar. Hos OptimalaVal.se jämför vi 15 olika SMS-lån för att hjälpa dig hitta det bästa alternativet för din situation.

Latest update 1 November 2023

Vad är SMS-lån?

Ett SMS-lån är ett snabblån med snabba ansöknings-, beviljnings- och utbetalningsprocesser. Dessa lån erbjuder vanligtvis belopp upp till 50 000 kronor med korta återbetalningstider. De har lägre krav på låntagaren, kortare löptider och mindre belopp jämfört med traditionella banklån. SMS-lån har blivit populära i Sverige, särskilt bland unga och de med begränsad kreditvärdighet.

Hur tar du ett SMS-lån?

 • Välj en långivare från listan på OptimalaVal.se.
 • Klicka på “Gå till ansökan”.
 • Ange det önskade lånebeloppet och återbetalningstiden.
 • Kontrollera lånevillkoren.
 • Verifiera din identitet och godkänn avtalet.

Hur snabbt kan du få pengarna med ett SMS-lån?

Med ett SMS-lån som har automatisk handläggning och direktutbetalning kan du få pengarna på ditt konto inom 15-60 minuter.

Är SMS-lån och kontokrediter samma sak?

Nej, SMS-lån och kontokrediter skiljer sig åt. Kontokrediter innebär att du endast betalar ränta för den del av krediten du utnyttjar, liknande ett kreditkort. SMS-lån erbjuder vanligtvis fasta lånebelopp med korta löptider.

Vilka tar nya SMS-lån?

Vanligtvis är målgruppen för nya SMS-lån människor mellan 18-25 år, inklusive studenter eller de med låga månadsinkomster.

Vad använder de flesta SMS-lån till?

De flesta som tar SMS-lån använder pengarna till konsumtion, aktieköp, semesterresor eller andra inköp. Vissa använder dem också för att betala av befintliga skulder och fakturor.

Vad kostar ett SMS-lån?

Ett SMS-lån får inte kosta mer än dubbelt så mycket som lånesumman. Till exempel, om du lånar 1 000 kr, får den totala kostnaden inte överstiga 2 000 kr, förutsatt att du betalar skulden i tid.

SMS-lån: Lumify erbjuder SMS-lån till låg ränta om betalning sker inom en månad.

Bildkälla: OptimalaVal.se besökte Lumifys hemsida där det framgår att även återkommande kunder kan låna till låg kostnad ifall återbetalning sker inom en månad. 

Innehållsförteckning

Risker med SMS-lån

Det finns risker med att ta ett SMS-lån, inklusive höga räntor och kostnader. Om du inte kan betala tillbaka i tid, kan det leda till ännu högre kostnader och betalningsanmärkningar. Det är viktigt att tänka noga innan du tar ett SMS-lån och säkerställa att du kan betala tillbaka i tid.

Långivare 1: Mobillån

Antal månaderMånatlig kostnadTotal kostnadEffektiv ränta
3 månader1 812 kr5 728 kr139,72 %
6 månader966 kr6 089 kr108 %
12 månader545 kr6 833 kr89,35 %

SMS-lån: Kronofogden erbjuder skuldsanering.

Bildkälla: OptimalaVal.se besökte Kronofogdens hemsida där utförlig information angående 

Topplista: Bästa SMS Lån 2023

OptimalaVal.se har sammanställt en lista över de bästa SMS-lånen för 2023:

 • Ferratum: SMS Lån utan UC med direktutbetalning, låna 1 000 kr – 45 000 kr.
 • Lendo: SMS Lån utan UC med snabb utbetalning, låna 10 000 kr – 600 000 kr.
 • Klara Lån: SMS Lån utan UC med direkt utbetalning, låna 2 000 kr – 150 000 kr.
 • Binly: SMS Lån utan UC med direkt utbetalning, låna 2 000 kr – 50 000 kr.
 • Saldo: SMS Lån utan UC med snabb utbetalning, låna 1 000 kr – 20 000 kr.
 • Loanstep: SMS Lån med direktutbetalning, låna 3 000 kr – 25 000 kr.
 • Flexkontot: SMS Lån med direkt utbetalning, låna 3 000 kr – 30 000 kr.
 • ViaConto: SMS Lån med direktutbetalning, låna 1 000 kr – 20 000 kr.
 • Enklare: SMS Lån med snabb utbetalning, låna 5 000 kr – 600 000 kr.
 • Merax: SMS Lån med snabb utbetalning, låna 3 000 kr – 30 000 kr.

Innan du tar ett SMS-lån är det viktigt att överväga om det är rätt för dig och att se till att du förstår alla kostnader och villkor. Låt inte ett impulsivt beslut leda till ekonomiska problem. Om du ångrar ett SMS-lån har du rätt att ångra det inom 14 dagar.

Grundkrav för att låna pengar i Sverige

För att kunna låna pengar i Sverige måste du uppfylla vissa grundkrav. Dessa krav inkluderar:

 • Ålder: Du måste vara över 18 år för att vara berättigad till ett lån.
 • Svenskt personnummer: Du måste ha ett svenskt personnummer för att kunna ansöka om ett lån.
 • Inga obetalda skulder hos Kronofogden: Du får inte ha några obetalda skulder hos Kronofogden, vilket är den myndighet som ansvarar för att driva in skulder i Sverige.

Utöver dessa grundkrav kan långivaren ställa ytterligare krav. Det kan inkludera krav på en viss deklarerad inkomst, en viss ålder, eller att du har varit skriven i Sverige under de senaste tre åren. Långivaren är skyldig att göra en kreditbedömning för att utvärdera din förmåga att återbetala lånet, och de kan ha egna krav för att minska sin egen risk.

Hur mycket kan jag låna med SMS-lån?

Med SMS-lån kan du vanligtvis låna belopp som sträcker sig från 1 000 kr till 50 000 kr. Det exakta beloppet kan variera beroende på vilken långivare du väljer. Här är några exempel på olika lånebelopp som erbjuds:

 • Låna 1 000 kr snabbt
 • Låna 2 000 kr snabbt
 • Låna 3 000 kr snabbt
 • Låna 5 000 kr snabbt
 • Låna 6 000 kr snabbt
 • SMS-lån utan UC på 10 000 kr snabbt

Kostnader för nya SMS-lån 2023

Olika långivare har olika räntor och kostnader. Det är viktigt att noga jämföra de olika långivarnas räntor och avgifter. De vanligaste kostnaderna inkluderar den nominella räntan, den effektiva räntan, uppläggningsavgift och aviseringsavgift. Här är några exempel på långivare och deras kostnader:

 • Hos Brixo har den nominella fasta räntan 39,5%, och den effektiva räntan är 125,59%. De tar även ut en uppläggningsavgift på 685 kr och en aviavgift på 60 kr/månad.
 • Hos vivus.se är den nominella räntan 39%, och den effektiva räntan är 99,5%. De har ingen aviavgift men tar ut en uppläggningsavgift på 285 kr.
 • SMSPengar har en nominell rörlig ränta på 39,8% och en effektiv ränta på 58,91%. De har en aviavgift på 45 kr och en uppläggningsavgift på 280 kr.

Den effektiva räntan är oftast individuell och bestäms vid kreditbedömningen som görs av långivaren vid ansökan. Utöver de nämnda kostnaderna kan det finnas andra avgifter som månadskostnad och administrativ avgift.

Exempel på räntor och avgifter från bolag

LångivareNorthmillFerratumBrixo
Belopp25 000 kr10 000 kr20 000 kr
Antal månadsbetalningar601212 
Löptid5 år1 år1 år
Månadskostnad591 kr1 012 kr1 910 kr
Ränta / eff. ränta12.9% / 15.75%47.64%25,95 % / 29,3 %
Uppläggningsavgift
Aviavgift19 kr
Uttagsavgift195 kr
Totalt att betala35 459 kr12 145 kr22 920 kr

Olika typer av SMS-lån

Det finns olika sorter av SMS-lån som kan passa olika behov. Här är några av de vanligaste typerna:

 • SMS-lån med betalningsanmärkning: Det finns SMS-lån som kan bevilja lån även om du har betalningsanmärkningar. Det är generellt svårare att få ett lån med betalningsanmärkningar, men det är inte omöjligt.
 • SMS-lån utan UC: Många som överväger ett snabblån söker efter lån utan att använda kreditupplysningsföretaget UC. Det går definitivt att låna utan UC, och långivaren använder då andra kreditupplysningsmetoder för att bedöma din kreditvärdighet.
 • SMS-lån utan kreditprövning: Det går inte att ta ett SMS-lån utan någon form av kreditupplysning. Varje långivare måste genomföra en kreditprövning för att bevilja ett lån.
 • SMS-lån med hög beviljandegrad: Det finns flera SMS-lån med hög beviljandegrad även för personer med svag kreditvärdighet. Dessa lån har oftast endast grundläggande krav.
 • SMS-lån utan krav på fast inkomst: Det finns många SMS-lån som inte har krav på en fast anställning. Det är möjligt att låna med olika typer av inkomster, inklusive timanställningar eller studiebidrag.

SMS-lån för specifika grupper

SMS-lån är tillgängliga för olika grupper, inklusive:

 • Med sjukersättning: Om du får sjukersättning från Försäkringskassan kan du fortfarande få ett SMS-lån, eftersom sjukersättningen räknas som en typ av fast inkomst.
 • Med studiebidrag: Studiebidrag räknas som inkomst, även om det vanligtvis är en relativt låg inkomst. Det går att låna med studiebidrag hos flera olika långivare.
 • SMS-lån för studenter: Studenter kan ansöka om SMS-lån om de uppfyller grundkraven. Kreditgivare gör fortfarande en kreditbedömning för alla låntagare, inklusive studenter.
 • Snabblån för pensionärer: Pensionärer kan också låna pengar genom snabblån, men vissa långivare kan ha en åldersgräns för att bevilja lån till personer över 75 år.

Andra typer av SMS-lån

Här är några andra typer av SMS-lån som du kan överväga:

 • SMS-lån utan ränta: Vissa SMS-lån marknadsförs som räntefria lån, exempelvis “räntefritt i 30 dagar”. Detta kan vara ett alternativ om du vet att du kan betala tillbaka lånet inom den räntefria perioden.
 • SMS-lån med låg ränta: Det finns SMS-lån med lägre räntor än genomsnittet, vilket kan vara ett bra val om du vill minimera dina lånekostnader.
 • SMS-lån med olika återbetalningstider: Tidigare var SMS-lån kända för sina korta återbetalningstider på en månad, men nu erbjuder många långivare olika löptider, inklusive lån med upp till ett år eller längre.
 • SMS-lån med BankID: De flesta långivare kräver BankID eller annan e-legitimation för att ansöka om SMS-lån.
Innehållsförteckning

Tidpunkter för att ta lån

SMS-lån är kända för att ge snabba utbetalningar. Om du behöver ett lån med omedelbar utbetalning är SMS-lån med tjänster som Trustly eller Zimpler de bästa alternativen. Dessa tjänster kan ofta erbjuda utbetalningar dygnet runt, även på kvällar, helger och högtider som julafton och midsommar.

Andra långivare erbjuder utbetalningar till ditt bankkonto samma dag eller inom 1-3 dagar.

Nya SMS-lån 2023

Här är några av de nya SMS-lånen för 2023:

 • Ferratum: Erbjuder SMS-lån utan kreditupplysning från UC med direktutbetalning. Du kan låna mellan 1 000 kr och 45 000 kr med en ränta från 43,50%.
 • Klara Lån: Erbjuder SMS-lån utan UC med direkt utbetalning. Du kan låna mellan 2 000 kr och 150 000 kr med en ränta från 6,00%.
 • Saldo: Erbjuder SMS-lån utan UC med direktutbetalning. Du kan låna mellan 1 000 kr och 20 000 kr med en ränta från 19,00%.

SMS-lånets historia

SMS-lånet har funnits i Sverige sedan 2006 och blev snabbt populärt. Ursprungligen kunde konsumenter ansöka om lån genom att skicka ett SMS med sitt personnummer och önskat lånebelopp. Under åren har det skett många förändringar och regleringar på SMS-lånsmarknaden.

Reglering av SMS-lån

Sedan den 1 juli 2014 regleras SMS-lån av lagen om viss verksamhet med konsumentkrediter (2014:275). Lagen ställer krav på långivare att följa riktlinjer för att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism samt att uppfylla sundhetskrav. Kontrollen av långivarnas verksamhet utförs av Konsumentverket och Finansinspektionen. Det är Finansinspektionen som beviljar tillstånd att låna ut pengar och som har befogenhet att återkalla tillståndet.

Så kan du ångra ett SMS-lån

Om du har tagit ett SMS-lån har du en ångerrätt. Du kan ångra ditt lån inom 14 dagar efter att du tecknat det. Kontakta långivaren om du vill ångra lånet. Observera att vissa avgifter, som administrationsavgifter, kan fortfarande behöva betalas trots ångerperioden. Om du har svårt att betala tillbaka ett lån, tveka inte att kontakta din kommunala skuldrådgivare för kostnadsfri rådgivning.

Saker att undvika med SMS-lån

Det finns vissa användningsområden där det inte är lämpligt att använda SMS-lån:

 • Lån till aktier: Att låna pengar för att investera i aktier är riskabelt och rekommenderas inte.
 • Lån för spel: Det är olagligt att använda SMS-lån för spel, inklusive onlinecasinon, poker och sportodds i Sverige.

Kan man ta SMS-lån med skuld hos Kronofogden?

Ja, det är möjligt att få ett SMS-lån även om du har betalningsanmärkningar. Däremot kan du inte få ett lån om du har en obetald skuld hos Kronofogden. Innan du ansöker om ett lån måste du se till att dina Kronofogdenskulder är avslutade.

Statistik om SMS-lån

För att hjälpa dig att välja rätt lån har vi sammanställt statistik om 15 olika långivare. Här är några av parametrarna som vi har betygsatt:

Minsta lånebelopp1 000 kr
Max lånebelopp600 000 kr
Lägsta inkomst4 långivare utan inkomstkrav
Direktutbetalning7 långivare (46,67 %) erbjuder direktutbetalning
Utbetalning under helger/kvällar7 långivare (46,67 %) erbjuder direktutbetalning dygnet runt
Utan UC12 långivare (80,00 %) använder inte kreditupplysningar från UC
Utan BankID4 långivare (26,67 %) accepterar låntagare utan BankID
Betalningsanmärkningar12 långivare (80,00 %) accepterar betalningsanmärkningar
Låntagare under 2013 långivare (86,67 %) accepterar låntagare under 20 år
Genomsnittligt frånränta29,07 %
Genomsnittligt tillränta38,00 %
Genomsnittlig uppläggningsavgift365,11 kr
Genomsnittlig administrationsavgift38,90 kr

Så gjorde vi på OptimalaVal.se

Vi har granskat och jämfört olika långivare med hjälp av olika parametrar för att ge dig en översikt över dina lånemöjligheter. Vi fokuserar på totalkostnader, snabbhet i utbetalning, beviljandegrad, tydlighet kring villkor, kundupplevelse och andra relevanta egenskaper för att hjälpa dig fatta informerade beslut när du väljer ett SMS-lån.

Våra artiklar är endast till för information och vi rekommenderar alltid att du kontaktar en finansiell rådgivare innan du tar ett lån. För mer information om olika lånealternativ och att hitta det bästa lånet för dig, besök vår hemsida OptimalaVal.se.

Innehållsförteckning