Bästa SMS-lånet 2023 – Topplista från OptimalaVal.se

OptimalaVal.se har noggrant granskat de bästa SMS-lånen som finns tillgängliga under året 2023. Vi har utvärderat dem baserat på flera kriterier, inklusive återbetalningstid, avgifter, räntor och online-recensioner. Det är viktigt att komma ihåg att SMS-lån ofta är högkostnadskrediter, så vi rekommenderar att du endast lånar det belopp du verkligen har råd att återbetala.

7 Långivare med Snabb Uppbetalning av SMS-lån 12 Lån Utan UC – Undvik Onödiga Kreditupplysningar Flera Lån som Godkänner Låntagare Utan Fast Inkomst Jämför 15 SMS-lån

Latest update 27 October 2023

Vilket är det Bästa SMS-lånet?

Det bästa SMS-lånet enligt OptimalaVal.se är Northmill. Northmill har låga krav och erbjuder en relativt låg nominell ränta på 4,9-19,9%. Dessutom har de en flexibel återbetalningstid på 5-72 månader. Beroende på din specifika situation kan det finnas andra SMS-lån som bättre passar dina behov.

Topplista: Bästa SMS-lånen 2023 från OptimalaVal.se:

 • Ferratum – SMS-lån med snabb utbetalning. Låna 1 000 kr – 45 000 kr i form av kontokredit. Från ränta på 43,50 %.
 • Lendo – SMS-lån med direkt utbetalning. Låna 10 000 kr – 600 000 kr i form av privatlån & samlingslån. Från ränta på 2,00 %.
 • Klara Lån – SMS-lån med direkt utbetalning. Låna 2 000 kr – 150 000 kr i form av snabblån & privatlån. Från ränta på 6,00 %.
 • Binly – SMS-lån med direktutbetalning. Låna 2 000 kr – 50 000 kr i form av kontokredit. Från ränta på 42,50 %.
 • Saldo – SMS-lån med direkt utbetalning. Låna 1 000 kr – 20 000 kr i form av kontokredit. Från ränta på 19,00 %.

Vad är ett SMS-lån?

Ett SMS-lån (även känt som snabblån eller mikrolån) är en typ av kortfristigt lån som erbjuds av online-långivare. Vanligtvis är SMS-lån små lån med kort återbetalningstid och höga räntor. Därför bör SMS-lån övervägas som en sista utväg när andra alternativ inte är tillgängliga, och endast om du är säker på att du kan återbetala lånet i tid. Termen “SMS-lån” härstammar från tiden då ansökningar skickades via SMS från mobiltelefoner.

Risker med SMS-lån:

Det finns flera nackdelar och risker med SMS-lån, särskilt på grund av deras höga kostnader. Många SMS-lån anses vara högkostnadskrediter, vilket innebär att den nominella räntan överstiger 30 procentenheter över Riksbankens referensränta. Tillsammans med höga avgifter kan detta leda till svårigheter med återbetalningen.

Om du inte kan betala lånet i enlighet med avtalet kan påminnelseavgifter och dröjsmålsränta tillkomma. Vidare kan obetalda lån skickas till inkassobolag, vilket leder till inkassoavgifter. Om ärendet går vidare till Kronofogden kan du få en betalningsanmärkning, vilket kan påverka din förmåga att teckna avtal, abonnemang och få lån hos stora banker i 3 år framöver. Det är viktigt att kontakta långivaren om du har svårigheter med återbetalningen för att komma överens om en avbetalningsplan.

Innehållsförteckning

Statistik om SMS-lån:

För att hjälpa dig välja rätt lån har OptimalaVal.se sammanställt statistik om de 15 olika långivarna som vi har granskat. Här är några nyckeluppgifter:

Minsta lånebelopp1 000 kr
Max lånebelopp600 000 kr
Lägsta inkomst4 långivare utan inkomstkrav
Direktutbetalning7 långivare (46,67 %) erbjuder direktutbetalning
Utbetalning under helger/kvällar7 långivare (46,67 %) erbjuder direktutbetalning dygnet runt
Utan UC12 långivare (80,00 %) använder inte kreditupplysningar från UC
Utan BankID4 långivare (26,67 %) accepterar låntagare utan BankID
Betalningsanmärkningar12 långivare (80,00 %) accepterar betalningsanmärkningar
Låntagare under 2013 långivare (86,67 %) accepterar låntagare under 20 år
Genomsnittligt frånränta29,07 %
Genomsnittligt tillränta38,00 %
Genomsnittlig uppläggningsavgift365,11 kr
Genomsnittlig administrationsavgift38,90 kr

Nya lagar om snabblån 2018:

Från och med den 1 september 2018 infördes striktare regler för företag som erbjuder dyra konsumentlån. Begreppet “högkostnadskrediter” infördes i konsumentkreditlagen för att beskriva lån med en effektiv ränta över 30 procent. Ett räntetak infördes också, vilket innebär att ingen får ta ut en ränta som överstiger 40 procent. Det är viktigt att vara försiktig med opålitliga långivare, dolda avgifter eller aggressiv marknadsföring för att undvika betalningssvårigheter.

Hur ser det ut med SMS-lån i andra länder?

I en internationell kontext var SMS-lån tidigare mest utbrett i de nordiska länderna, särskilt i Finland och Sverige. I engelskspråkiga länder som England och USA kallas dessa lån ofta “Payday loans” och är i många fall strikt reglerade.

Nyttja din ångerrätt för SMS-lån:

Om du ångrar ditt SMS-lån har du rätt att ångra det utan motivering inom 14 dagar från det att lånet beviljades. Du betalar enbart ränta för den tid du hade tillgång till lånet, från det att pengarna sattes in på ditt konto till dess att de nådde långivarens konto.

Så ansöker du om ett SMS-lån:

 • Välj en långivare i vår lista ovan och klicka på “gå till ansökan.”
 • Noga läs villkoren från långivaren och granska recensioner från till exempel Trustpilot.
 • Välj önskat lånebelopp och återbetalningstid, och fyll i dina uppgifter.
 • Bekräfta med BankID för att få lånet utbetalt.

Bästa SMS lånet lista Lånero

Få ned totalkostnaden med låga avgifter:

Låt oss ge ett exempel: Märta tar ett lån på 5 000 kronor för att reparera sitt trasiga kylskåp. Lånet har en nominell ränta på 39%, en uppläggningsavgift på 495 kronor och en aviavgift på 39 kronor. Märta behöver 3 månader för att återbetala lånet (löptid).

Totalkostnaden för Märtas lån uppgår till 5 937 kr. Av dessa 937 kronor som lånet kostade går 612 kronor till avgifter och 325 kronor går till räntekostnader. Detta ger en effektiv årsränta på 201,61%.

Genom att undvika både uppläggningsavgiften och aviavgifterna kan du få ett billigare lån. I detta fall skulle du bara betala lånets räntekostnad, vilket skulle vara 325 kronor.

Innehållsförteckning

Bästa SMS-lånen med låga avgifter

De bästa långivarna utan höga avgifter enligt OptimalaVal.se är:

LångivareUppläggningsavgiftAviavgiftNominell ränta
Brixo0 kr0 kr25,95 %
Advisa0 kr0 kr2,95-25,95 %
Bestrate0 kr0 kr2,95-25,95 %
Freedom Finance0 kr0 kr2,95-27 %
LetaLån0 kr0 krIndividuell
Cashbuddy0 kr0 kr26,05 %
Extralånet0 kr0 kr24,95 %
Fairlo0 kr0 kr14,93-20,05 %
Likvidum0 kr0 kr2.95 – 25.95 %
Lånekoll0 kr0 kr2,9-26 %
Loanstep0 kr0 kr21-38,4 %
Ferratum0 kr0 kr39,6 %
Frogtail0 kr0 kr39 %
GoodCash0 kr0 kr25,74 %
Tryggkredit0 kr0 kr22,5 %
Monara0 kr0 kr26,5 %
Northmill Bank0 kr0 kr4,9-19,9 %
Slantar0 kr0 kr39 %

Läs även: Lån utan uppläggningsavgift

Vilket är det bästa SMS-lånet med låg ränta?

Enligt OptimalaVal.se är det bästa SMS-lånet med låg ränta Brixo. De har inga dolda avgifter och erbjuder en ränta på 25,95%. Dessutom får du omedelbar besked på skärmen och pengarna utbetalas inom 15-60 minuter.

Bästa SMS-lån om du har betalningsanmärkningar:

Det bästa SMS-lånet trots betalningsanmärkningar är Northmill. De erbjuder en kontokredit med en kreditgräns på 50 000 kronor. Den nominella räntan sätts individuellt och varierar mellan 4,9-19,9%. Fördelen med en kontokredit är att du endast betalar ränta på den del av krediten du faktiskt utnyttjar.

Bästa SMS-lånen utan UC:

Det bästa SMS-lånet utan UC är Ferratum. De erbjuder snabblån upp till 45 000 kronor med en fast nominell ränta på 39,6%. De erbjuder också direktutbetalning året runt och har en generös löptid på upp till 5 år.

Bästa SMS-lån med hög beviljandegrad:

Det bästa SMS-lånet med hög beviljandegrad är Northmill. De har inget specifikt inkomstkrav och godkänner betalningsanmärkningar. Beroende på lånebelopp kan de bevilja lån även om din kreditvärdighet är svag.

Bästa SMS-lån utan krav på fast inkomst:

Det bästa SMS-lånet utan krav på fast inkomst är också Northmill. De gör en individuell bedömning av din betalningsförmåga. Det är därför möjligt att få lån utan fast inkomst, förutsatt att du har någon form av inkomst, till exempel ersättning eller kapitalinkomst, och i övrigt en god kreditvärdighet.

Northmill låneansökan

Bäst SMS-lån med snabb utbetalning:

Ferratum erbjuder det bästa lånet med direkt utbetalning 24/7, årets alla dagar. För att få direktutbetalning måste du ansöka och signera låneavtalet med BankID (eller liknande e-legitimation), långivaren måste ha samma bank som dig (eller använda Trustly eller Zimpler) samt använda automatisk hantering.

Kan jag ta SMS-lån på helgen?

Ja, du kan ta SMS-lån på helgen dygnet runt om långivaren erbjuder automatisk hantering och direktutbetalning.

Kan jag ta SMS-lån på kvällen?

Ja, du kan ta SMS-lån på kvällen. Exempelvis erbjuder Ferratum utbetalning dygnet runt.

Bästa SMS-lånen beroende på din situation:

 • Jag är student eller arbetslös, vilket SMS-lån är bäst för mig? Som student eller arbetslös är det bästa SMS-lånet Ferratum eftersom de har relativt låga inkomstkrav och inga andra avgifter förutom räntan. Räntan hos Ferratum är 42,50%.
 • Jag är pensionär, vilket SMS lån rekommenderar ni? Som pensionär finns det flera alternativ för lån. Vi rekommenderar att du använder Advisa, eftersom de förmedlar lån från 36 olika långivare.
 • Jag har precis fyllt 18 år, vilket SMS-lån är bäst för mig? Advisa är ett bra alternativ om du precis har fyllt 18 år, eftersom de jämför ett stort antal långivare som erbjuder lån till 18-åringar. Men var försiktig med att ta lån när du är ung, det är viktigt att vara medveten om riskerna med högkostnadskrediter.
Innehållsförteckning

Grundkrav för att ta ett SMS-lån:

För att ansöka om ett lån i Sverige måste du uppfylla följande grundkrav:

 • Du måste vara minst 18 år.
 • Du måste vara folkbokförd i Sverige.
 • Du får inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden.
 • Du måste ha ett svenskt personnummer.

Utöver grundkraven har långivare sina egna krav som du måste uppfylla. Se till att du uppfyller långivarens krav innan du ansöker. Om du har en betalningsanmärkning, låg kreditvärdighet eller låg inkomst måste du söka efter en långivare som beviljar lån trots dessa faktorer.

Alternativ till SMS-lån: Kontokredit vs. SMS-lån:

Många lån som marknadsförs som SMS-lån är i själva verket kontokrediter. Kontokredit blir alltmer populära eftersom du som låntagare har större flexibilitet när det gäller löptid och lånebelopp. Skillnaden med en kontokredit är att du endast betalar ränta på den del av krediten du använder. Eftersom kontokrediter ofta är billigare än SMS-lån kan det vara ett fördelaktigt alternativ.

Ett annat alternativ är att överväga privatlån, som har lägre räntor och längre återbetalningstider. Många gånger kan du även låna mindre belopp från dessa lån.

LåneformLånebeloppLöptidUppläggningsavgiftAviavgiftNyttjat beloppNominell räntaEffektiv räntaTotalkostnad
Kontokredit10 0003 mån495 kr39 kr5 00025 %164,35 %5 820 kr
SMS-lån10 0003 mån495 kr39 kr5 00039 %110,52 %11 262 kr*

Observera:

Eftersom du enbart har utnyttjat 5 000 kronor kan du använda dessa för att betala av SMS-lånet. Detta minskar den verkliga totalkostnaden till 6 262 kronor. Kontokrediten blir i detta exempel 442 kronor billigare än SMS-lånet.

OptimalaVal.se har noggrant granskat och betygsatt de bästa SMS-lånen enligt listan ovan. Vi har besökt de olika långivarnas webbplatser och i många fall kontaktat långivarna direkt för att samla in information som är relevant för dig som konsument. Samtidigt har vi använt vår erfarenhet från kreditmarknaden och djup kunskap om de olika SMS-lånen som finns på den svenska marknaden.

OptimalaVal.se är en oberoende och reklamfri jämförelsetjänst. Vi tar ej ansvar för de kreditbeslut som långivarna tar, samt att vi inte har möjlighet att påverka deras beslut. Vi tar heller inte ansvar för eventuella räknefel eller ändringar hos långivarna. Vi rekommenderar att du alltid tar kontakt med långivaren innan du tar ett lån för att få exakta uppgifter om deras villkor och räntesatser.

Sammanfattning:

SMS-lån kan vara en snabb lösning vid akuta behov, men de har höga räntor och avgifter. Innan du tar ett SMS-lån bör du se över alternativ såsom kontokrediter och privatlån. Dessutom är det viktigt att alltid vara medveten om riskerna med högkostnadskrediter och säkerställa att du kan återbetala lånet i tid. Samtidigt ska du alltid jämföra olika långivare för att hitta det bästa erbjudandet som passar din ekonomiska situation.

Innehållsförteckning