Studentlån – Jämför lån för studenter, även utan inkomst

Som student kan det vara utmanande att få lån, särskilt om du saknar en stadig inkomst eller har en låg inkomst. Räntesatserna tenderar att vara högre när din inkomst är begränsad, men det finns faktiskt flera långivare som godkänner studenter, oavsett inkomstnivå. Privatlån utan säkerhet, ofta kallade blancolån, har vanligtvis ett krav på minst 100 000 kronor i årlig deklarerad inkomst, vilket kan göra dem mindre lämpliga som studentlån. Å andra sidan tillåter vissa snabblån, SMS-lån och mikrolån en betydligt lägre inkomst.

OptimalaVal.se anser att Ferratums kontokredit utgör det bästa alternativet för studentlån. Hos Ferratum kan du låna upp till 45 000 kronor med en ränta på 42,5 % utan krav på inkomst. Det är viktigt att vara medveten om riskerna med högkostnadskrediter, som snabbt kan bevilja belopp med direktutbetalning och använda upplysningsföretag som Bisnode eller Creditsafe istället för UC, särskilt om din kreditvärdighet är låg eller om du har betalningsanmärkningar. Tänk noggrant över din förmåga att återbetala lånet innan det kan leda till åtgärder från Kronofogden.

 • Så får du studielån hos CSN & alternativ till CSN
 • Privatlån och snabblån som tillåter låga inkomster även för studenter
 • SMS-lån för studenter
Latest update 22 November 2023

Vad är ett studentlån?

Med studentlån syftar man på ett lån utan säkerhet som tas av någon som studerar. Vanligtvis handlar det om privatlån eller snabblån. Dessa lån tillhandahålls av privata långivare och har därför oftast en högre ränta än CSNs studielån. Vissa långivare godkänner studenter som har studiebidrag och mindre sidoinkomster. Om du är student och letar efter ett lån med låg inkomst är denna artikel till för dig.

OBS! Ett studentlån är inte samma som ett studielån från CSN.

Det här kännetecknar ett studentlån

 • Du kan låna mellan 1 000-600 000 kr.
 • Ränta från 2,95 %.
 • Inga krav på fast anställning; deltidsarbete och/eller bidrag kan godkännas.

Vad är räntan på ett studentlån?

Räntan på ett studentlån baseras alltid på en individuell bedömning och kan därför variera avsevärt. De nominella räntorna börjar på 2,95 % med ett högsta tak på 39,9 %.

Vad är den lägsta inkomstnivåen för att ta ett lån som student?

De flesta långivare kräver en årsinkomst på minst 100 000 kronor. Men det finns några långivare som kan acceptera en lägre inkomst. Ferratum är en av de långivare som vanligtvis godkänner lägre inkomster, och i vissa fall godkänner de lån utan någon inkomst.

Att ta ett CSN-lån (studielån) är ofta att rekommendera

Om du överväger att ta ett CSN-lån måste din valda kurs eller eftergymnasiala utbildning ge dig rätt till CSN-lån. CSNs studielån är det mest ekonomiska och rekommenderade valet. Räntan och avgifterna som erbjuds av CSN är betydligt lägre än andra låneformer för studenter. För 2023 är CSNs ränta 0,59 %.

Innehållsförteckning

Krav för att få CSN-lån

För att bli godkänd för ett CSN-lån krävs uppfyllandet av flera villkor:

 • Den utbildning du väljer måste vara berättigad för studiemedel.
 • Du måste vara registrerad på kurserna.
 • Studietakten måste vara minst 50 % under tre veckor.
 • Eventuell tidigare studiehistorik måste vara godkänd.
 • Om du studerar på gymnasie- eller grundskolenivå kan du tidigast få studiemedel från höstterminen det år du fyller 20.
 • Du måste vara under 61 år.
 • Studiemedel är begränsade till en viss tid.
 • Flera andra typer av ersättningar och bidrag kan påverka din rätt till studiemedel.
 • Eventuella obetalda belopp eller tidigare krav i samband med studielån.

Studiemedel

Studiemedel beviljas för bland annat högskolestudier, universitetsstudier och Komvux. Ditt studiemedel baseras på din studietakt (100 %, 75 % eller 50 %), antal studieveckor och din inkomst. Din årliga inkomst får inte överstiga 93 621 kronor per halvår, vilket varierar beroende på din studienivå och din studietakt.

Tabell: Beräkning av studiemedel beroende på studietakt och inkomst finns på CSN:s hemsida.

Kan utländska studenter ansöka om CSN-lån?

Ja, fördelen med CSN-lån är att de är tillgängliga även för utländska medborgare eller för studier utomlands. Dock finns det olika riktlinjer beroende på var du tänker studera. För utlandsstudier krävs oftast svenskt medborgarskap för att CSN-lånet ska beviljas. Din ansökan bedöms individuellt, så kontakta CSN för mer information om din specifika situation.

Kan jag ta ett privatlån som student?

Ja, det är möjligt att ta ett privatlån som student. Generellt krävs en årsinkomst på minst 100 000 kronor och inga betalningsanmärkningar för att vara berättigad till ett privatlån. Om du vill undvika att göra flera kreditupplysningar (UC-förfrågningar) kan du använda en låneförmedlare som Zmarta. Deras ränta börjar på 2,95 %, och de kräver en årsinkomst på minst 100 000 kronor, vilket motsvarar cirka 8 000 kronor per månad.

Tabell: Generella krav för att ta lån som student

Kan jag ta ett snabblån utan UC som student?

Ja, det är möjligt att ta ett snabblån utan UC som student. Denna typ av lån innebär vanligtvis att alternativa kreditupplysningsföretag som Bisnode, Creditsafe, Safenode och Valitive används istället för UC. Det handlar oftast om SMS-lån (även kallade akutlån eller mikrolån) och andra högkostnadskrediter som erbjuds online. Det är viktigt att inte låna mer än du kan återbetala, och det finns flera nackdelar med SMS-lån.

SEB studentlån

SEB erbjuder ett säkert och praktiskt studentpaket för studerande. Här har du också möjlighet att inkludera hem- och olycksfallsförsäkringar till en fast månatlig kostnad. Studentlånet som erbjuds av SEB är en typ av blancolån där du kan låna mellan 10 000 och 25 000 kronor. Återbetalningstiden sträcker sig från 2 till 5 år beroende på din avbetalningsplan, och räntan beror på din kreditvärdighet enligt en KALP-analys.

Tabell: Information om SEB studentlån

Långivaren gör en KALP-kalkyl inför långivning till studenter

När du ansöker om ett lån hos banken görs en så kallad KALP-kalkyl. Denna kalkyl tar hänsyn till ditt hushålls inkomster och utgifter, inklusive boendekostnader, mat och kläder, för att bedöma din förmåga att återbetala lånet. Kalkylen visar hur mycket pengar som blir kvar varje månad efter att lånet har betalats och KALP är en förkortning som står för “Kvar Att Leva På.”

Det är viktigt att inte anta att privatlån alltid är det mest ekonomiska alternativet. Privatlån har generellt sett förmånligare räntor, men de har ofta en minimilöptid på 12 månader. Det innebär att du kommer att betala ränta och avgifter under fler månader än för ett snabblån där återbetalningstiden är maximalt 3 månader. I ett beräkningsexempel från OptimalaVal.se ser du att det billigaste alternativet är en kontokredit, förutsatt att du återbetalar den inom 3 månader och inte gör fler uttag under denna period. Privatlånet blir det dyraste alternativet i exemplet.

Tabell: Statistik om studentlån och lånevillkor

Vanliga krav för att låna som student

För att ta ett lån som student måste du uppfylla följande vanliga krav:

 • Du måste vara myndig (minst 18 år).
 • Du måste vara folkbokförd i Sverige.
 • Du måste ha ett aktivt BankID.
 • Du måste ha någon form av inkomst.
 • Vanligtvis är ett krav att du inte har skulder hos Kronofogden eller betalningsanmärkningar.

Tabell: Lån för studenter med låg kreditvärdighet och andra specifika behov

Andra lån för studenter

 • SMS-lån för studenter utan inkomst: Det är möjligt att låna pengar utan en fast inkomst, även som student. Du kan använda en medsökande eller ha besparingar som täcker lånebeloppet. Vissa SMS-lån har mycket låga inkomstkrav, som Ferratum, som kräver endast 24 000 kronor som inkomst från det föregående året.
 • Billån för studenter: Ja, det är möjligt att ta ett billån som student. Det är dock vanligt att kräva en årsinkomst på 100 000 kronor per år och att nästan alla billån kräver en kontantinsats på 20 000 kronor. Om du har deltidsarbete och tjänar lite mer än 8 000 kronor per månad bör det vara möjligt att få ett billån. Tänk på att vanliga privatlån utan säkerhet också kan användas för att finansiera ett bilköp.
 • Bolån för studenter: I allmänhet kan du inte ta ett bolån som student. Eftersom CSN eller andra studielån inte räknas som inkomst är det svårt att bli beviljad ett bolån. Dock kan du, tillsammans med en förälder, ansöka om ett bolån där föräldern fungerar som medlåntagare.
 • Kreditkort för studenter: Kreditkort kan vara en bra lösning för oväntade utgifter, men se till att välja ett kort med låga avgifter och lång avbetalningstid. Vanligtvis har du 60 dagars räntefri kreditperiod.
Innehållsförteckning

Ta inte lån du inte kan betala tillbaka!

Som student är det särskilt viktigt att inte ta lån utöver vad du behöver. I första hand rekommenderas CSN-lån, annars ett förmånligt privatlån. SMS-lån och andra högkostnadskrediter bör användas med stor försiktighet som student. Tänk på att det kan finnas alternativ till att ta lån.

Alternativ till att ta lån som studerande

Som studerande har du andra alternativ än studielån. Du kan exempelvis:

 • Prata med familj och vänner: Kolla om du kan låna pengar från familjemedlemmar eller vänner och upprätta en lämplig avbetalningsplan tillsammans.
 • Pantning: Du kan panta saker som du inte längre behöver och få en extra inkomst. Pantning hos en pantbank som Sefina kan vara ett ekonomiskt fördelaktigt alternativ.
 • Extrajobb eller sommarjobb: Ta deltidsjobb eller sommarjobb för att öka ditt studiestöd eller minska mängden studiemedel du behöver.
 • Ansök om stipendier: Många utbildningar erbjuder olika stipendier som du kan ansöka om. Stipendier är skattefria, vilket är en fördel.

Risker med studentlån

Att få ett studentlån beviljat är inte detsamma som att det är riskfritt. Före du ingår ett låneavtal, tänk på följande:

 • Om du inte återbetalar i tid kan du få en betalningsanmärkning, även för små lån.
 • Snabblån för studenter har ofta betydande förseningsavgifter för den som inte betalar i tid.
 • Även om du missar en enda betalning kan det bli mycket dyrt. Den effektiva räntan kommer att öka och förseningsavgifter kan tillkomma.

Få hjälp från kommunal skuldrådgivare

Om du har problem med skulder rekommenderas att du besöker en kommunal skuldrådgivare. De kan ge dig råd och hjälp kostnadsfritt.

Så tar du ett studentlån:

 • Välj en långivare från listan ovan.
 • Klicka på “Gå till ansökan”.
 • Ange det önskade lånebeloppet och återbetalningstiden.
 • Kontrollera lånevillkoren.
 • Verifiera din identitet och godkänn låneavtalet.

Statistik om studentlån

För att hjälpa dig välja rätt lån har vi sammanställt statistik om åtta olika långivare som vi har granskat.

Tabell: Statistik om studentlån hos olika långivare

Minsta lånebelopp1 000 kr
Max lånebelopp600 000 kr
Lägsta inkomst3 långivare utan inkomstkrav
Direktutbetalning4 långivare (50,00 %) erbjuder direktutbetalning
Utbetalning under helger/kvällar4 långivare (50,00 %) erbjuder direktutbetalning dygnet runt
Utan UC7 långivare (87,50 %) använder inte kreditupplysningar från UC
Utan BankID1 långivare (12,50 %) accepterar låntagare utan BankID
Betalningsanmärkningar6 långivare (75,00 %) accepterar betalningsanmärkningar
Låntagare under 207 långivare (87,50 %) accepterar låntagare under 20 år
Genomsnittligt frånränta28,25 %
Genomsnittligt tillränta39,13 %
Genomsnittlig uppläggningsavgift320,25 kr
Genomsnittlig administrationsavgift42,30 kr

Topp 8 bästa lån för studenter 2023:

 • Ferratum
 • Klara Lån
 • Loanstep
 • Binly
 • Enklare
 • Credifi
 • Brixo
 • Lumify

Så utförde vi testet på OptimalaVal.se:

Vi använder en rad olika parametrar när vi jämför olika långivare. Läs mer om våra redaktionella riktlinjer [här](länk till dina redaktionella riktlinjer). Följande är några av de parametrar som vi betygsätter:

 • Totala kostnader, inklusive avgifter och ränta.
 • Utbetalningstid och hastighet.
 • Beviljandegrad.
 • Tydlighet kring lånevillkor.
 • Kundupplevelse.
 • Andra funktioner, som möjlighet till betalningsfria månader.
Innehållsförteckning

Vanliga frågor och svar:

Kan man ta lån som student hos Swedbank?

Ja, det är möjligt att ta lån som student hos Swedbank, men de erbjuder inga specifika “studentlån” utan du kan ansöka om deras vanliga privatlån. De erbjuder också kreditkort som studenter kan ansöka om.

Hur snabbt kan man få ett studentlån?

Med ansökan om direktutbetalning kan du få pengarna på ditt konto inom 15–60 minuter.

Var kan jag lämna klagomål på en långivare?

Om du har klagomål rörande studentlån, rekommenderas att du kontaktar Konsumentverket eller Finansinspektionen. Du kan också kontakta Allmänna reklamationsnämnden för hjälp med klagomål.

Kan två studenter ta ett studentlån tillsammans?

Nej, studentlån tecknas normalt för en enskild person och kan inte tas gemensamt.

Kan jag ta lån när jag studerar på gymnasium eller yrkeshögskola?

Du kan ansöka om studiemedel när du studerar på en yrkeshögskola. För gymnasiala studier kan du tidigast få studiemedel från och med höstterminen det år du fyller 20 år.

Kan jag låna pengar utan inkomst som student?

Ja, det är möjligt att ta lån utan inkomst som student, men kraven och lånebeloppen varierar beroende på långivaren. Vissa långivare kan kräva att du har en låg inkomst från sidoverksamhet, medan andra erbjuder lån utan inkomstkrav.

Finns det speciella lån för studenter med dålig kreditvärdighet?

Ja, det finns alternativa lån för studenter med låg kreditvärdighet. Vissa snabblån och SMS-lån godkänner låntagare med betalningsanmärkningar eller en låg kreditvärdighet. Dock är dessa lån generellt dyrare än andra lånalternativ.

Hur mycket kan en student låna?

Lånebeloppet baseras på din individuella återbetalningsförmåga och kan variera från 1 000 till 600 000 kronor. Det kan vara utmanande att låna stora summor som student utan en stadig inkomst vid sidan av studierna.

Kan jag ångra ett studentlån?

Ja, alla lån (utom bolån) kan ångras inom 14 dagar från det att du har fått låneavtalet.

Räknas CSN som inkomst vid lån?

Nej, CSN-räntan räknas inte som inkomst vid låneansökningar.

Kan jag samla lån som student?

Ja, det är möjligt att samla lån som student. Du kan använda tjänster som Lendo för att samla befintliga lån. Detta kan hjälpa dig att minska dina månatliga kostnader genom att kombinera flera lån till ett.

Har Handelsbanken studentlån?

Handelsbanken erbjuder inte specifika lån för studenter, men de har vanliga privatlån som du kan ansöka om om du har en årsinkomst på minst 200 000 kronor.

Kan utländska studenter ta studentlån i Sverige?

Ja, utländska studenter kan i vissa fall ta studentlån i Sverige om de studerar vid en svensk högskola eller universitet. Detta kräver oftast att de har ett svenskt personnummer och har bott i Sverige under en viss tid.

Sammanfattning av studentlån:

 • Studentlån syftar på lån utan säkerhet för studenter.
 • CSN erbjuder studielån till svenska studenter med förmånliga räntor och villkor.
 • Privatlån och snabblån för studenter är alternativa lånemöjligheter.
 • Vissa långivare erbjuder studentlån utan inkomstkrav, men räntesatserna kan vara höga.
 • Som student är det viktigt att vara försiktig med högkostnadskrediter som SMS-lån.
 • Utländska studenter kan också ansöka om CSN-lån om de uppfyller vissa krav.
 • Det är viktigt att noga överväga dina lånebehov och din förmåga att återbetala innan du tar ett lån.