Hur man tar bort UC-förfrågningar och påverkan på kreditvärdigheten

Att ha för många UC-förfrågningar kan negativt påverka möjligheten att få lån godkänt. UC-förfrågningar registreras i ett år och kan inte tas bort under den perioden. Här utforskar vi möjliga åtgärder och hur du kan undvika nya UC-förfrågningar.

Latest update 12 March 2024

Kan man ta bort UC-förfrågningar?

Tyvärr går det inte att ta bort en UC-förfrågan om det inte skett något fel, som en felaktig kreditupplysning. Om du misstänker felaktig användning av ditt personnummer, vidta åtgärder som att spärra personnumret hos kreditupplysningsföretag och kontakta polisen.

Åtgärder vid felaktig UC-förfrågning:

Om en felaktig UC-förfrågning inträffar, har du två alternativ för att få den borttagen. Kontakta UC:s kundtjänst eller företaget som begärde kreditupplysningen. UC kan kommunikera med företaget och makulera förfrågan om den är felaktig.

Vad är en UC-förfrågning och hur länge ligger den kvar?

UC-förfrågan skapas vid låneansökningar där Upplysningscentralen används som kreditupplysningsföretag. För många UC-förfrågningar kan påverka kreditbedömningen och försvåra lånemöjligheter. UC-förfrågningar ligger kvar i registret i ett år.

Negativ påverkan av för många UC-förfrågningar:

För många UC-förfrågningar kan negativt påverka kreditvärdigheten och leda till högre räntor. Det rekommenderas att ansöka om planerade lån och vänta ut tiden tills tidigare förfrågningar försvinner.

Hur undviker man nya UC-förfrågningar:

För att undvika nya UC-förfrågningar kan du överväga alternativa kreditupplysningsföretag som Bisnode eller Creditsafe. Låneförmedlare är ett bra alternativ för att göra en UC-förfrågan som skickas till flera långivare. Undvik att betala med faktura för att minska risken för nya UC-förfrågningar.

Exempel av lån utan UC

Lånegivare 1 – Brixo

Lånebelopp3 000–30 000 kr
Nominell ränta25,95%
Löptid1 månad–4 år
KreditupplysningsföretagBisnode

Avslutande tankar:

För att göra välgrundade val i låneprocessen är det viktigt att förstå konsekvenserna av UC-förfrågningar och ta aktiva åtgärder vid felaktigheter. Att använda alternativa kreditupplysningsföretag och låneförmedlare kan vara strategiska metoder för att minimera påverkan på kreditvärdigheten.

Innehållsförteckning

Vanliga frågor och svar om lån och UC:

Måste det göras en kreditupplysning när man ansöker om lån?

Ja, kreditupplysning är vanligt för att bedöma låntagarens ekonomiska förutsättningar.

Kan man ta bort en kreditupplysning på ett mindre belopp?

Nej, kreditupplysningar kan inte tas bort baserat på lånebelopp.

Kan man få lån trots många UC-förfrågningar?

Ja, det är möjligt, men räntor och avgifter kan påverkas negativt.