Unikt innehåll om Omstartslån: Lös Skulder hos Kronofogden utan Säkerhet

En Fräsch Start: Omstartslån som räddar dig från skuldfällan

Har du fastnat i skuldfällan med högkostnadskrediter som sms-lån och akutlån? Då kan ett omstartslån vara din räddning. Det ger en ny början för dem med dålig kreditvärdighet, betalningsanmärkningar och en pågående skuld hos Kronofogden. Omstartslånet, även känt som saneringslån, ger dig möjligheten att samla alla dina skulder hos en enda långivare eller bank som specialiserar sig på att hjälpa skuldsatta, och slutligen bli skuldfri hos Kronofogden.

Latest update 12 March 2024

Varför Svea Bank? – Rekommendation för ditt omstartslån

OptimalaVal rekommenderar Svea Bank som din bästa val för omstartslån. De anpassar villkoren efter din individuella situation och kan lösa din skuld direkt med Kronofogden. Dessutom erbjuder de omstartslån utan säkerhet för skulder upp till 75 000 kr.

Nystart med Nstart: Omstartslån med en medlåntagare

Omstartslån kan kräva en medlåntagare, särskilt om du behöver lösa skulder hos Kronofogden utan säkerhet. Genom att använda ett omstartslån kan du samla alla dina skulder på ett ställe och hantera dem effektivt hos Kronofogden, vilket kan hjälpa dig att återfå kontrollen över din ekonomi.

Utmaningen med Dålig Kreditvärdighet och Skulder

För dem med dålig kreditvärdighet, betalningsanmärkningar eller skulder, särskilt de som har hamnat hos Kronofogden, är det ofta svårt att hitta lån. Därför är det nödvändigt att vända sig till specialiserade banker och långivare som erbjuder omstartslån för personer med dålig kreditvärdighet.

Omstartslån Utan Säkerhet: Kostsamt men möjligt

Det finns omstartslån tillgängliga på marknaden som inte kräver någon säkerhet för att bli beviljade. Till exempel erbjuder Nstart omstartslån, även kallade nystartslån, där du kan låna upp till 500 000 kr utan säkerhet. Det är dock viktigt att notera att dessa lån generellt har högre räntor och avgifter jämfört med säkrade lån.

Omstartslån med Säkerhet: För större belopp

För dem som behöver ett större omstartslån krävs ofta att du kan erbjuda säkerhet. Exempelvis kan du ansöka om omstartslån med din bostad som säkerhet, vilket möjliggör större lånebelopp. Marginalen Bank och Resurs Bank är några av de alternativ som erbjuder sådana lån.

Omstartslån med Skuldsaldo hos Kronofogden

Om du har ett pågående skuldsaldo hos Kronofogden kan de flesta långivare inte bevilja dig ett lån. Dock finns det undantag, som Marginalen Bank, Bluestep, Svea Bank, Likvid och NStart, som erbjuder omstartslån för att lösa sådana skulder.

Innehållsförteckning

Omstartslån utan UC: En alternativ kreditupplysning

Vissa omstartslån görs utan att använda UC för kreditupplysning, istället används andra företag som Creditsafe och Bisnode. Denna metod kan vara fördelaktig för de som redan har en låg UC-score på grund av tidigare ekonomiska problem.

Krav för Ansökan om Omstartslån

För att ansöka om omstartslån måste du uppfylla vissa grundkrav, såsom att vara folkbokförd i Sverige, vara minst 18 år gammal, ha svenskt personnummer och ha en viss inkomst (kravet varierar beroende på skuldens storlek, men vanligtvis är det minst 120 000 kr per år). Vissa långivare kräver också BankID för att bevilja omstartslån.

Stora Banker erbjuder inte Omstartslån

De stora bankerna i Sverige, såsom Swedbank, Handelsbanken, Nordea och SEB, erbjuder inte omstartslån. Däremot kan du ansöka om att utöka ditt bolån hos dessa banker för att lösa högkostnadskrediter och andra lån av mindre storlek.

Så Ansöker du om Omstartslån

För att ansöka om omstartslån, välj ett omstartslån som passar dina behov, kontrollera villkoren noggrant, ange dina personuppgifter och skicka in din ansökan. Svaret på din ansökan kommer vanligtvis inom 24 timmar, och bankerna hjälper dig att samla alla dina skulder inom 1–5 arbetsdagar.

Risker med Omstartslån

Att ta ett omstartslån är inte riskfritt, men det är oftast en mindre risk än att inte göra något alls om du har skulder. Om du behöver råd om din privatekonomi, överväg att kontakta en kommunal skuldrådgivare som kan hjälpa dig utan kostnad.

Alternativ till Omstartslån

För de som saknar förmågan att betala av sina lån kan skuldsanering direkt hos Kronofogden vara ett fördelaktigt alternativ. Detta innebär dock att du måste leva på existensminimum under en period, vanligtvis fem år. Om du har möjlighet att ta ett omstartslån är detta oftast ett bättre alternativ, eftersom du har mer kontroll över dina tillgängliga medel.

Kostnader för Omstartslån

Kostnaden för ett omstartslån varierar beroende på långivaren och dina ekonomiska förhållanden. För att få en uppfattning om kostnaden kan du använda följande räkneexempel baserat på Nstart:

 • Lånebelopp: 100 000 kr
 • Löptid: 10 år
 • Nominell ränta: 14,95%
 • Uppläggningsavgift: 995 kr
 • Aviavgift månadsvis: 29 kr
 • Effektiv ränta: 16,87%
 • Totalt månadsbelopp: 1 639 kr
 • Totalt att betala: 197 710 kr

Bästa Omstartslånet 2024

Det bästa omstartslånet för dig beror på dina behov och förutsättningar. OptimalaVal rekommenderar dock följande omstartslån:

 • Nstart: 30 000–500 000 kr, ränta 9–21%
 • Svea Bank: 10 000–400 000 kr, ränta 5–25%
 • Marginalen Bank: 25 000–500 000 kr, ränta 4–19%
 • Hur vi Utvärderar Långivare på OptimalaVal

Vi bedömer olika parametrar när vi jämför olika långivare, inklusive totalkostnader (avgifter och ränta), utbetalningstid, beviljandegrad, tydlighet kring lånevillkor, kundupplevelse och andra egenskaper som betalningsfria månader.

Slutsats

Omstartslån kan vara en räddning för dem som befinner sig i en skuldfälla. Genom att jämföra olika alternativ och förstå kraven och kostnaderna kan du hitta det bästa omstartslånet för din situation. Ta ansvar för din ekonomi och överväg alternativen noggrant innan du tar ett omstartslån.

Innehållsförteckning

Vanliga Frågor och Svar om Omstartslån

Hur stort omstartslån kan jag få?

Omstartslån kan variera från små belopp till flera hundra tusen kronor, beroende på dina skulder och din ekonomiska situation.

Finns det omstartslån hos Nordea eller Swedbank?

Nej, varken Nordea eller Swedbank erbjuder omstartslån. De stora bankerna fokuserar vanligtvis inte på sådana lån.

Finns det banker som hjälper skuldsatta?

Ja, det finns banker som erbjuder lån för skuldsatta, särskilt de som har lösenkrav för att samla skulder.

Är det svårt att få ett omstartslån?

Det kan vara utmanande att få ett omstartslån om du inte kan erbjuda säkerhet eller en medlåntagare med god ekonomi. Din disponibla inkomst spelar också en viktig roll.