Vad innebär en kreditprövning och kreditupplysning?

Varför görs en kreditprövning?

Kreditprövning är nödvändig för att långivare ska bedöma din ekonomiska förmåga och bestämma om de kan godkänna din låneansökan.

Latest update 12 March 2024

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är en viktig del av kreditprövningen och fungerar som en säkerhetsåtgärd för långivaren för att bedöma din förmåga att återbetala lånet.

Vad kan ingå i en kreditprövning?

En kreditprövning kan inkludera flera faktorer som kreditupplysningar, betalningshistorik, kundkännedom och information från Kronofogden.

Vem kan ta en kreditprövning på mig?

Företag, banker och långivare har rätt att begära en kreditupplysning på dig, och vanliga kreditupplysningsföretag inkluderar UC AB, Creditsafe och Bisnode.

Hur utförs en kreditupplysning?

En kreditupplysning innebär att din ekonomiska information analyseras för att bedöma din kreditvärdighet. Det kan ske manuellt eller automatiskt, med olika fördelar och tidsramar.

Kreditupplysningens påverkan på kreditvärdighet

Större lån brukar använda UC (Upplysningscentralen), och upprepade UC-förfrågningar kan påverka din kreditvärdighet negativt. Kreditupplysningarna varierar mellan olika långivare.

Lagar kring kreditprövning i Sverige

Sverige har strikta lagar och krav som reglerar kreditprövningar, inklusive åtgärder mot penningtvätt, finansiering av terrorism och råd från Finansinspektionen.

Innehållsförteckning

Vanliga frågor om kreditprövning

Hur lång tid tar en kreditprövning?

En kreditprövning brukar gå ganska snabbt. Dina uppgifter kontrolleras med en vanlig kreditupplysning och om den görs automatiskt får du oftast svar samma dag. I vissa fall måste ytterliggare uppgfiter begäras in och omfattningen på dessa uppgifter påverkar hur snabbt kredprövningen slutförs.

Kan jag ta en kreditupplysning på mig själv?

Om du vill se hur din kreditvärdighet ser ut kan du ansöka om detta utan att en förfrågan registreras. Detta gör du enklast på Min UC hos UC eller Min Upplysning hos Bisnode. En fördel med att veta sin kreditvärdighet är att du har en möjlighet att förbättra den till exempel genom att öka din inkomst eller minska antalet tidigare skulder.

Hur räknas mitt kreditbetyg ut?

Kreditbetyg, även kallat kreditvärdighet, bedöms genom att en kreditprövning utförs. Detta ger långivaren eller banken en helhetsbild över hur just din ekonomi ser ut. Faktorer som deklarerad inkomst, krediter, nuvarande skulder och betalningsanmärkningar är några exempel på saker som påverkar ditt kreditbetyg.

Hur länge syns en kreditprövning?

En kreditprövning hos UC är synlig i 12 månader och kan påverka din kreditvärdighet under denna tid. Ett år från att kreditupplysningen tas så nollställs detta.

Kan jag veta vem som har tagit en kreditupplysning på mig?

Ja, när en kreditupplysning görs måste du alltid bli notifierad om detta, antingen via brev eller e-post.